Idete na put: Evo šta možete prenijeti preko granice kada idete u zemlje ЕU, a šta u zemlje okruženja

30.05.2024. | 08:41

Ako putujete u zemlje Еvropske unije vaš lični prtljag ne smije da prelazi vrijednost od 300 evra u drumskom saobraćaju, dok je u vazdušnom saobraćaju ta vrijednost do 430 evra, rekla je Darjana Maglov, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Ona je riješila dileme putnika koje se odnose na to šta možemo prenijeti u zemlje Еvropske unije i zemlje trećeg svijeta tokom ljetovanja i godišnjih odmora. Lični prtljag, pojašnjava Maglov, je sav onaj prtljag koji mi nosimo sa sobom kada odlazimo na neko putovanje ili godišnji odmor. U lični prtljag spadaju odjeća, obuća, sve one potrepštine koje su nam potrebne tokom godišnjeg odmora

Što se tiče maloljetnih lica, odnosno lica do 15 godina, vrijednost ličnog prtljaga ne smije da pređe 150 evra. Kada govorimo o BiH i zemljama trećeg svijeta, tu je malo drugačija situacija, jer vrijednost ličnog prtljaga koji možete da ponesete sa sobom je do 600 KM, bez obzira kojim prevoznim sredstvom putujete, piše ATV.

„Bitno je naglasiti da se lični prtljag ne broji po automobilu nego po putniku i ukoliko vrijednost ličnog prtljaga pređe sve ove iznose, ne može se dijeliti na putnike. Držimo se ovih ograničenja, s obzirom da znamo kakvi su propisi Еvropske unije i znamo koliko su pojačane te kontrole na graničnim prelazima, pogotovo za vrijeme godišnjih odmora”, rekla je Maglov za ATV. Što se tiče akcizne robe, kada prelazimo u zemlje ЕU sa sobom možemo ponijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duvana u drumskom saobraćaju ili 50 grama novih duvanskih proizvoda, 10 mililitara e tekućine.

U vazdušnom saobraćaju, ako iz BiH putujete recimo u Hrvatsku, zemlju članicu ЕU ili u ostale zemlje ЕU, možete ponijeti 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 50 cigara ili 250 grama duvana ili 50 grama novih duvanskih proizvoda ili 10 mililitara e tekućine.

„Možete da kombinujete ove duvanske proizvode, ali ne smijete da premašite dozvoljenu količinu. Što se tiče alkohola, rakije, vina, ne smijete nositi domaće proizvode, s obzirom da svi ti proizvodi moraju da imaju deklaraciju“, navela je Maglov.

U drumskom saobraćaju dozvoljeni su alkohol i alkoholna pića sa udjelom alkohola većim od 22% volumena, jedna litra, a sa udjelom alkohola 22% i manje dvije litre, ili četiri litre vina ili 16 litara piva.

U Crnoj Gori situacija je malo drugačija te možete prenijeti 200 cigareta ili do 100 cigarilosa, do 50 cigara ili do 250 grama duvana za pušenje. Alkoholna pića sa udjelom alkohola većim od 22% volumena, jedna litra, a sa udjelom alkohola 22% i manje dvije litre, ili mjernog vina četiri litre vina ili 16 litara piva.

Kada govorimo o hrani, u zemlje ЕU ne možete prenijeti meso i mesne prerađevine kao ni mliječne proizvode. Možete ponijeti hranu za dojenčad do dva kilograma, hranu za kućne ljubimce do dva kilograma. Povrće nije dozvoljeno, odnosno, morate da imate fitosanitarni sertifikat. Međutim, možete se osvježiti ananasom, bananama, datulama i kokosom. Dozvoljeno je da ponesete suvu, očišćenu ribu do 20 kilograma, jaja i med do dva kilograma.

Što se tiče zemalja u okruženju, u Srbiju možete ponijeti fabrički upakovanu hranu, količina hrane mora jasno upućivati da je namijenjena sopstvenim potrebama. Hrana životinjskog porijekla dozvoljena je do jednog kilograma. U Crnu goru možete ponijeti jedan kilogram sušenog voća, povrća, sirove kafe, začina, čajeva. Možete unijeti sa sobom ishranu za djecu, te tri kilograma svježeg voća i povrća osim krompira.

Oznake: BiH, EU, Granica, Okruženje, Put