Iako je stanje danas neuporedivo bolje: Problemi migranata još nisu adekvatno riješeni

Problemi migranata još nisu riješeni iako je stanje danas neuporedivo bolje nego prije nekoliko godina, zaključak je današnje sjednice predstavnika Unsko-sanskog kantona i članova Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Istaknuto je da su na brojni aspekti problema migracija i azila u BiH uticali na činjenicu da je stanje danas neuporedivo bolje. na sastanku se moglo čuti da to što je priliv migranata u osjetnom padu, što je oslabio i pritisak na privremene prihvatne centre, što je promijenjena struktura migranata, a djeca migranti uključena i redovni obrazovni proces ne smije biti razlog za opuštanje, navodi se u saopštenju.

Iz parlamenta BiH je saopšteno da su u uslovima neuređenog sistema i nedostatka odgovarajućih zakonskih rješenja problemi uvijek mogući, tim prije što je teško predvidjeti da li će se ponovo pojaviti neki veći talas migranata ili će i BiH osjetiti svu težinu problema izbjeglica iz Ukrajine. Istovremeno sa uređenjem ovog problema, neophodno je, kako je rečeno, i znatno intenzivnije raditi na suzbijanju prisutne trgovine ljudima koja je obavezna prateća pojava svake masovne migracije.

Članovi Zajedničke komisije ocijenili su da je u potpunosti ispunjen cilj radne posjete Unsko-sanskom kantonu koja nije podrazumijevala samo uvid u stanje na terenu, uslove smještaja migranata i poštivanja njihovih ljudskih prava, nego i intenzivne razgovore sa svim akterima uključenim u rješavanjem problema migracija i azila.

Sastanak su imali predstavnici Kantona i grada Bihaća, Službe za poslove sa strancima, Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, Danskog vijeća za izbjeglice, Crvenog krsta Federacije BiH, UNICEF-a, UNHCR-a, Udruženja “Vaša prava”, te Kancelarije OEBS-a u Drvaru, predsjedavajući Komisije Lazar Prodanović i članovi Mirjana Marinković – Lepić i Aida Baručija.

Najavljeno je da će Zajednička komisija, nakon ove posjete, izraditi i razmotriti izvještaj sa zaključcima i planom konkretnih aktivnosti za prevazilaženje svih aktuelnih ali i, eventualnih, budućih problema i prepreka.

Ostavite komentar: