I dalje nije poznato kako i zašto je nastala rupa u sarajevskom Velikom parku

Ispitivanje i sanacija rupe koja se u Velikom parku otvorila krajem prošle godine planirano je tek u aprilu, eventualno maju.

Potvrdili su nam to iz Opštine Centar istakavši kako se, prema mišljenju stručnjaka, radovi ne mogu realizovati prije poboljšanja vremenskih uslova.

Prolom tla

Kazali su da je Opština pokrenula proceduru za izbor stručne firme koja će pratiti ponašanje tla na ovoj lokaciji u naredna dva do tri mjeseca te da je vrijednost ovih usluga oko 3.200 KM.

– U toku je priprema sporazuma sa Zavodom za zaštitu kulturnog i istorijskog naslijeđa KS kojim će se odrediti daljnje aktivnosti na ispitivanju i sanaciji proloma tla. Sporazum će se moći zaključiti tek po usvajanju budžeta Opštine Centar za 2019. godinu jer se, prema odluci o privremenom finansiranju, nisu mogla predvidjeti sredstva za ovu namjenu – kazali su iz Opštine.

Fuad Babić, član Tima za praćenje i koordinaciju mjera i aktivnosti na sanaciji proloma zemljišta koji je formirala Opština, kazao nam je da je rupa trenutno u mirovanju te da nema pomaka.

Istraživački radovi

– Široka je dva metra i duboka devet metara. Međutim, misterija u svemu tome je gdje je ta zemlja otišla. Mi to ne vidimo uopšte. Istraživački radovi će pokazati zašto je rupa nastala i kako – rekao je Babić.

Na pitanje postoji li opasnost od daljeg obrušavanja zemljišta, Babić nam je kazao da se kod takvih stvari nikad ne zna.

Na potezu Opština

Babić nam je kazao da je u saradnji s profesorom Zlatkom Langofom napravio projektni zadatak koji su dostavili Opštini Centar. Istakao je kako je sada Opština na potezu da napravi ugovor s potencijalnim izvođačem radova za geološko-mehaničke istraživačke radove

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: