Humano mlijeko za prijevremeno rođenu djecu i hrana i lijek VIDEO

U Republici Srpskoj svake godine na svijet dođe oko 350 prijevremeno rođene i teško oboljele djece, čija intenzivna terapija i njega u prosjeku traje dva mjeseca, a za koju je majčino mlijeko i hrana i lijek, izjavila je Srni zamjenik načelnika Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Јelica Predojević-Samardžić.

U Srpskoj se godišnje rodi oko 30 djece sa porođajnom tjelesnom težinom ispod 800 grama.

Samardžićeva je rekla da se u Republici Srpskoj godišnje rodi oko 30 djece sa porođajnom tjelesnom težinom ispod 800 grama, koja u bolnicama prosječno borave oko tri mjeseca.

– Majčino mlijeko za tešku oboljelu i kritičnu novorođenčad nije samo hrana nego je istovremeno lijek. Zbog toga savremena medicina uvijek podržava sve napore da se novorođenčadi obezbijedi humano mlijeko – navela je Samardžićeva.

Povodom ovogodišnje humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, čija će sredstva biti utrošna za uspostavljanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, Samardžićeva je naglasila da je značaj ovog projekta ogroman.

– U medicini je poznato da teško bolesna djeca imaju značajno bolji ishod liječenja ako se hrane majčinim mlijekom. Kada nije moguća ishrana mlijekom vlastite majke, pristupa se ishrani doniranim humanim mlijekom – objasnila je Samadžićeva.

Govoreći o osobinama majčinog mlijeka, koje nijedno vještačko mlijeko ne može dati, ona je ukazala na imunološke, ali i posebne nutritivne probavne karakteristike.

– Zbog tih osobina djeca koja su na ishrani majčinim mlijekom značajno rjeđe imaju upalne bolesti crijeva, nekrotični kolitis i još neka oboljenja koja su veoma teška u tom periodu i značajno ugrožavaju liječenje – dodala je Samardžićeva.
Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić zahvalio je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, pod čijim se pokroviteljstvom organizuje humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, te ukazao na značaj uspostavljanja banke humanog mlijeka.

– Јoš ne postoji tehnologija koja bi napravila mlijeko sastava kakvo je majčino. Poznato je da pored energetskih vrijednosti, ono ima i veliki značaj u imunološkoj zaštiti novorođenčadi – rekao je Đajić.

Đajić je zahvalio svim pojedicima i kolektivima koji učestvuju i koji će učestvovati u ovoj humanitarnoj akciji, te je sve u Srpskoj pozvao da pozovu humanitarni broj 1411 i daruju jednu KM za uspješnu organizaciju ove akcije.

Inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

U okviru akcije, od 1. do 31. decembra, biće aktivan “M:tel” humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj građani će biti u prilici da podrže akciju sa jednom KM i na taj način daju svoj doprinos cjelokupnoj akciji.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.

 

 

Ostavite komentar: