Humanitarac na putu s jasnim ciljem: Pješačenjem do pomoći četvorogodišnjaku da prohoda

Dvadesetosmogodišnji humanitarac Ljubiša Šljivić boravio je danas u Prijedoru na svom putu kojim pješači od rodnog sela Donje Biljane kod Zadra do Kragujevca, gdje je njegova porodica izbjegla 1995. godine.

“Danas je 21. dan. Ruta je oko 850 kilometara. Ovo mi je prvo duže pješačenje. Do sada je to bilo po planinama 20 do 30 kilometara. Ideja je da pozovem ljude dobre volje da pomognemo malom Iliji Milanoviću iz Kosjerića da prohoda za šta mu je potrebna operacija matičnim ćelijama”, rekao je Šljivić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da građani Srbije pomoć mogu uplatiti slanjem SMS poruke 856 na broj telefona 3030, dok građani izvan Srbije mogu da na “Fejsbuk” stranici “Dnevnik jednog bicikliste” nađu podatke o načinu uplate pomoći putem žiro računa.

“Oko 14.000 kilometara do sada sam prešao biciklom po Evropi, kroz 15 zemalja. Godine 2017. vozio sam do Barselone, godinu dana kasnije do Lisabona 5.000 kilometara za pomoć maloj Micili iz Zrenjanina, a 2019. preko Alpa do najsjevernije tačke Evrope, Nortkapa, nekih 6.000 kilometara za 85 dana za pomoć malom Mihajlu Milojeviću iz Beograda”, rekao je Šljivić.

On je rođen u Kninu 1993. i imao je nepune dvije godine kada je njegova porodica 5. avgusta 1995. godine izbjegla iz sela Donje Biljane i putovala nepunih 25 dana do Kragujevca gdje su našli novi dom.

Za ovih 21 dan samo jednom je prespavao u svom šatoru, a sve ostale dane ugostili su ga ljudi. “Do Nortkapa sam išao 85 dana od kojih sam 50 noćio u šatoru. Mentalitet naših ljudi je drugačiji. Prihvate gosta kao najrođenijeg”, dodao je Šljivić.

Sveštenik Branko Lazičić rekao je da su LJubišu dočekali na tukovskom mostu i primili ga kao da je najrođeniji, obezbijedili mu prenoćište, kupili patike, nove cipele u kojima će pješačiti do Kragujevca.

“Veliko hvala njemu i da se vidimo da nam dođe u Prijedor kao drag gost i s tim da je ovo putešestvije bilo od velike pomoći”, dodao je Lazičić.

On je dodao da se dječak za čije se liječenje skuplja pomoć zove Ilija, da je Sveti Ilija slava rodnog sela LJubišinog Donje Biljane i da je crkva na Urijama koju je danas posjetio posvećena Svetom proroku Iliji.

Sekretar Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor Marko Sarić rekao je da su prijedorski planinari saznali na društvenim mrežama za ovu humanu aktivnost i pridružili se LJubiši na dijelu njegovog prolaska kroz Federaciju.

“Nas troje pratimo ga desetak kilometara, jednu trasu prema Banjaluci, jer smo kroz njegovu priču shvatili da mu nije potrebno ništa drugo do podrške nekog ko će s njim razgovarati, podijeliti i tako olakšati kilometre koji znaju biti teški i sumorni”, rekao je Sarić, a osim njega dio puta sa Šljivićem pješače članovi “Klekovače” Verica Petrić i Radoslav Novaković.

Ostavite komentar: