Hoće li odluka zabrane uvoza automobila sa “Euro 4” motorom uticati na cijenu polovnih vozila

Statistike pokazuju da građani BiH voze automobile koji su u prosjeku stari oko 17 godina. Usvajanjem Odluke o zabrani uvoza vozila ispod norme „Evro 5“, koja je stupila na snagu 1. juna, vozni park građana postepeno će se podmlađivati.

Mnogi veći autosaloni nemaju problema s ovom odlukom jer, kako kažu, odavno ne uvoze stara vozila te je većina njihovih automobila sa standardom „Evro 5“.  Prošle godine je u BiH uvezeno 82.905 automobila i ta brojka je iz godine u godinu sve veća.

Buduće kupce zanima hoće li ova odluka uticati na cijenu polovnih vozila.

Na većini autoplaceva skoro polovina automobila ima „Evro 4“ motor. Iako se takvi više ne mogu uvoziti, njihova cijena bi pored modernijih vozila mogla naglo skočiti.

– Normalno da će nas koštati više nabavka vozila s “Evro 5” i trenutno će biti viša cijena. Moraćemo se poslužiti tom varijantom, tj. dignuti cijenu vozila “Evro 4”, a samim tim to će opet biti po džepu građana – rekli su za Dnevni avaz  iz jedne sarajevske autokuće.

Prednost novijih automobila je što manje troše goriva i manje zagađuju okolinu. S obzirom na životni standard u BiH, većina građana će i dalje voziti automobile koji su stari i po nekoliko decenija.

Bili skeptični

S druge strane, iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, poučeni iskustvom od prije dvije godine, kažu da poskupljenja ne bi trebalo biti.

– Tada smo usvojili Odluku o zabrani uvoza automobila ispod norme „Evro 4“ i svi su bili skeptični šta će biti s cijenama. Kao što se tada ništa nije mijenjalo, ne bi trebalo ni sada – rekli su iz Ministarstva.Ostavite komentar: