Hladnije vrijeme i boravak u zatvorenom: Ljekari upozoravaju na brže širenje korone

Dolaskom hladnijeg vremena, što podrazumijeva veći boravak u zatvorenom prostoru, brže se šire sve respiratorne infekcije, pa tako i korona virus, zbog čega građani moraju da budu još oprezniji kad je riječ o poštivanju epidemioloških mjera.

Na ovo upozoravaju ljekari koji naglašavaju da, u narednom periodu, ne treba isključiti mogućnost pogoršanja epidemiološke situacije.

Oni kod kojih se jave simptomi gornjih respiratornih puteva, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne, obavezno treba da kontaktiraju svoje porodične ljekare, jer to može da bude i znak kovida.

Dr Mladen Šukalo iz Doma zdravlja Banjaluka ističe da, sa zahlađenjem, raste broj pacijenata s akutnim respiratornim infekcijama.

“Njihovi simptomi su veoma podudarni sa simptomima kovid infekcije. Ti simptomi su veoma slični, posebno u ovom talasu korone, među kojima dominiraju prehlada, zapušen nos, sekret iz nosa, kihanje, povišena temperatura, glavobolja. U jednoj tako kompleksnoj situaciji bitno je da zdravstveni radnici na primarnom nivou zaštite budu veoma oprezni u smislu dobre trijaže i da pravovremeno prepoznaju sumnju na kovid infekciju, te u skladu s tim usmjere pacijente na pregled ili liječenje”, objašnjava dr Šukalo.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da smo u godišnjem dobu za koje je karakteristično hladnije vrijeme, može se očekivati da ćemo se, u periodu koji je pred nama, suočiti s porastom broja inficiranih.

“To će se desti pogotovo ako se ne budemo pridržavali osnovnih preporučenih individualnih mjera. Takođe, širenje virusa nećemo zasutaviti ako ne budemo vakcinisani u dovoljnom broju, čime bismo postigli obuhvat u smislu stvaranja kolektivnog imuniteta”, naglašava dr Šukalo.

U bolnicama takođe očekuju da će, dolaskom hladnijeg vremena i većim boravkom u zatvorenom, rasti broj zaraženih, pa tako i hospitalizovanih.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS su, od početka pandemije do kraja septembra, imali 9.005 epizoda liječenja kovid slučajeva, prenosi Srpskainfo.

Ostavite komentar: