Hadžiomerović o traženju nestalih u BiH: Postoje opstrukcije i premiještanje grobnica

02.09.2022. | 17:17

U BiH postoje opstrukcije prilikom traženja nestalih i premiještanje grobnica, rekao je predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za traženje nestalih BiH Mujo Hadžiomerović.

Poslije okruglog stola o temi “Kako ubrzati rješavanje sudbine nestalih lica u BiH iz ratnog perioda od 1992. do 1995. godina”, Hadžiomerović je rekao da se u BiH još traga za 7.600 osoba iz ratnog perioda devedestih godina i da je za sedam mjeseci ove godine identifikovano 128 lica.

Hadžiomerović tvrdi da je Institut uradio ogroman posao i da je do sada pronađeno 80 odsto nestalih osoba, ali da je pred ovom institucijom i dalje veliki posao budući da je sve manje svjedoka jer ljudi umiru, a proces dugo traje.

Komentarišući činjenicu da su porodice nestalih iz Republike Srpske nezadovoljne radom Instituta, Hadžiomerović je rekao da svaku informaciju koju dobiju sa terena obrađuju.

On je naveo da borac koji je iz Foče poginuo na Treskavici još nije pronađen i da su se svi angažovali da se angažuje helikopret iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara da se pronađe, ali da to nisu mogli da završe jer vrijeme nije dozvolilo, pa će nastaviti da rade sa svim raspoloživim kapacitetima.

Hadžiomerović je ukazao i da prilikom traženja ima opstrukcija i premiještanja poginulih i nestalih, te naveo da se u Tuzli, u Komemorativnom centru, nalazi 150 vreća sa posmrtnim ostacima iz kojih se ne može izvući DNK što govori u kojoj mjeri su usitnjeni.

“Ova činjenica govori koliko je to uništeno i koliko su primarne, sekundarne, tercijarne grobnice bile udaljavane jedne od drugih i kako se to pokušavalo skrivati”, naveo je Hadžiomerović i istakao da su sve institucije dužne razmjenjivati informacije.

Predsjedavajuća Koordinacije udruženja porodica nestalih lica u BiH Semina Alekić rekla je da su sastanku prisustvovali predstavnici Instituta za traženje nestalih, Tužilaštva BiH, porodica nestalih i međunarodnih organizacija, te da je doprinos koji se može dati da se ubrza proces traženja nestalih razmjena informacija.