Grupi Pravda za Davida zabranjeno okupljanje: Uložena žalba, čeka se odluka ministra

MUP Republike Srpske je zabranio održavanje mirne protestne šetnje članovima neformalne grupe Pravda za Davida koja je najavljena za 17 časova.

Uprkos tome, oni najavljuju mirnu protestnu šetnju od mjesta gdje je pronađeno Davidovo beživotno tijelo, pa sve do Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

– MUP RS je zabranio održavanje mirne protestne šetnje pod izgovorom da „postoji stvarna opasnost da bi održavanjem mirnog okupljanja bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine ili bi došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja ili do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu“ – naveli su članovi grupe Pravda za Davida.

Oni kažu da su na ovu odluku uložili žalbu, te da sada čekaju odluku ministra, navodi “SrpskaInfo“.

– Zakon o javnom okupljanju kaže da ministar u roku od 24 sata od prijema žalbe mora donijeti i dostaviti organizatoru rješenje po žalbi. U istom članu se kaže sljedeće:

– Ukoliko ministar u utvrđenom roku (a, to je 24 sata od momenta prijema žalbe) ne odluči po žalbi, može se održati mirno okupljanje – napisali su organizatori ove protestne šetnje.

Oni su istakli da ukoliko danas do 15 časova ne dobiju od ministra rješenje po uloženoj žalbi protestna šetnja će svejedno biti održana sa početkom u 17 časova na mjestu gdje je pronađeno Davidovo beživotno tijelo.

 

 

Ostavite komentar: