“Građani se ne osjećaju bezbjedno”: Vlada protiv novih kampova za migrante

27.01.2021. | 20:02

Članovi Vlade Kantona Sarajevo istakli su danas na sastanku sa novoimenovanim šefom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i regionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Laurom Lungaroti da na području ovog kantona neće biti novih kampova za migrante, jer se migrantska kriza više neće rješavati na taj način.

Migrantska kriza, a prvenstveno bezbjednost građana Kantona Sarajevo, bili su povod za sastanak premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivane Prvulović i ministra unutrašnjih poslova Admira Katice sa Lungarotijevom, a prisutni su bili i policijski komesar Nusret Selimović i načelnik Sektora uniformisane policije u MUP-u Kantona Sarajevo Džafer Hrvat.

“Insistirali smo da se ovo pitanje razriješi, ali na teritoriji cijele BiH. Treba obezbijediti kampove u kojima će boraviti manje migranata, koji moraju biti smješteni ne samo u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu, nego na prostoru cijele BiH”, naveo je Katica. Prema njegovim riječima, dogovoreno je da neće biti ni novog priliva migranata u kamp u Blažuju, u kojem ih je jutros bilo smješteno 3.205, javila je TV N1.

Katica je naveo da je od šefa IOM-a zatraženo da broj migranata u kampu bude smanjen na 1.000 ili da bude zatvoren. Forto je istakao da prevelik broj migranata koji borave u kampu u Blažuju ne predstavlja samo humanitarni, nego i bezbjednosni problem, dodajući da su migracije u nadležnosti institucija BiH, a ne kantonalne Vlade i MUP-a.

“Prioritet su nam naši građani, koji se nakon posljednjih dešavanja ne osjećaju bezbjedno”, poručio je Forto. Prvulovićeva je od IOM-a zatražila finansijsku podršku za potrebe Centra za socijalni rad koji radi sa maloljetnim migrantima.

Lungarotijeva je najavila da će biti partner Vladi Kantona Sarajevo u rješavanju problema sa migrantima, te da će obaviti razgovor i sa načelnikom opštine Ilidža, kako bi je i on upoznao o detaljima i stavovima ove lokalne zajednice, nakon čega bi trebalo da uslijedi novi sastanak u Vladi Kantona Sarajevo.