Godišnjica oslobođenja Lenjingrada: Predstavništvo Republike Srpske odalo počast poginulim

Povodom 78. godišnjice od oslobođenja Lenjingrada od opsade u ime cijelog naroda Republike Srpske danas su zaposleni u Predstavništvu Republike Srpske u Sankt Peterburgu položili vijenac na spomen-obilježje na Piskarevskom spomen-groblju u Sankt Peterburgu u znak sjećanja na poginule.

Na Dan oslobođenja Lenjingrada od opsade, 27. januara telegrami sa čestitkama na ime Gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova su uputili srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Opsada Lenjingrada, koja je počela 8. septembra 1941. godine, trajala je skoro 900 dana. Jedini put – “Put života” – kojim se hrana dostavljala u grad, položen je na ledu Ladoškog jezera. Opsada je probijena 18. januara 1943. godine, ali prije nego što je potpuno ukinuta – 27. januara 1944. – stanovinici Lenjingrada su morali da čekaju još godinu dana.
Tokom godina opsade, prema različitim izvorima, umrlo je od 400 hiljada do 1,5 miliona ljudi. Na suđenjima u Nirnbergu se pojavljivala brojka od 632 hiljade ljudi. Samo tri odsto od njih je umrlo od bombardovanja i granatiranja, ostali su umrli od gladi.

Ostavite komentar: