Glavni republički revizor: Podignuta finansijska disciplina u javnom sektoru

Glavni republički revizor Jovo Radukić izjavio je da je u javnom sektoru Srpske podignuta finansijska disciplina, ali ima prostora za dodatno poboljšanje.

Radukić je istakao da je i Glavna služba za reviziju javnog sektora na svojim leđima osjetila posljedice pandemije, ali je prema broju izvještaja prošla godina istorijska, jer je sprovedeno najviše revizorskih angažmana – ukupno 99, a provjeravali su i koliko su poštovane preporuke iz ranijih izvještaja.

“U Registru preporuka finansijske revizije od 2013. godine je 4.630 preporuka, od toga su 602 nastale lani. Provjeren je status za 68 odsto, a pokazalo se da je više od 56 odsto u potpunosti sprovedeno, 20 odsto djelimično, 21,70 odsto ne, a dva odsto nije bilo sprovodivo zbog promijenjenih okolnosti”, rekao je Radukić za “Glas Srpske”.

Iako je 76 odsto “sprovedeno ili djelimično sprovedeno”, on je naveo da treba da zabrine da nešto više od petine nije.

“Tamo gdje nema finansijske revizije svake godine angažuju se timovi da bi utvrdili šta je rađeno, a zaključak može biti negativan, sa rezervom ili pozitivan. Takvih provjera je lani bilo 16, a pokazalo se da je znatno niži stepen sprovođenja preporuka. Kod revizije učinka daje se više vremena za reakciju, jer su kompleksnije preporuke i nisu u nadležnosti samo jednog subjekta”, rekao je Radukić.

Prema njegovim riječima, najčešća odstupanja su ona koja se tiču primjene Zakona o javnim nabavkama, zapošljavanja, dodjele grantova, donošenja akata iz nadležnosti skupštine jedinica lokalne samouprave, evidentiranja rashoda u periodu nastanka…

On je istakao da je finansijska disciplina u lokalnim zajednicama i javnim preduzećima u posljednjem ciklusu revizije lošija od finansijske discipline budžetskih korisnika.

“Ipak, opštine i gradovi su mnogo kompleksniji subjekti revizije nego pojedini budžetski korisnici. U prethodnom ciklusu smo revidirali 21 lokalnu zajednicu i četiri javna preduzeća, pri čemu su negativna mišljenja data Kozarskoj Dubici, Prijedoru i `Šumama Republike Srpske`”, istakao je Radukić.

On je nagladio da su, od 26 subjekata iz obavezne revizije, za 23 data pozitivna mišljenje o finansijskim izvještajima, što govori o dobroj usklađenosti računovodstvenih transakcija i finansijskog izvještavanja, a na koju je uticalo i stalno prisustvo revizije.

Kada je riječe o navodima opozicije da se “gleda kroz prste” institucijama javnog sektora, Radukić je rekao da je jasno da pripadnici političkih partija svoje izjave prilagođavaju trenutku i publici kojoj se obraćaju, bez naknadnog preispitivanja ili odgovornosti za većinu tako datih izjava.

“Sa druge strane, revizori svaki `svoj` izvještaj potkrijepe nalazima, potpišu i učine javno dostupnim. Ustvrditi da se `gleda kroz prste` i istovremeno ne navesti konkretniju analizu za to, vodi u domen paušalnih ocjena, ličnih impresija, bez minimalne odgovornosti za javno izgovorenu riječ”, rekao je Radukić.

Govoreći o prioritetima rada Glavne službe u ovoj godini, Radukić je rekao da bi, prema godišnjim planom revizija, trebalo da bude urađeno 78 revizija finansijskih izvještaja i usklađenosti, šest učinka, uz četiri naknadna pregleda sprovođenja preporuka revizije učinka iz ranijih godina i maksimalno mogući broj angažmana provjere preporuka iz finansijske revizije.

Ostavite komentar: