Gimnazijalci odbili ići u školu: U Brčkom koronom zaraženo 20 učenika i 13 nastavnika

Kako je za Klix.ba potvrdila šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta Anđa Nikolić, od 20 pozitivnih učenika – tri su u osnovnim školama, 17 je u srednjim dok je jedan student u viskoj školi.

“Izolovani su razredi u kojima su pozitivni učenici, odnosno svi su u izolaciji i pod nadzorom. Što se tiče epidemioloških mjera, zajedno sa Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko distrikta u ovom trenutku nismo donijeli neke rigoroznije mjere, izuzev već ranije datih instrukcija, sa naglaskom da se one strogo moraju poštovati. One predviđaju nošenje maski i vizira za prosvjetne radnike (koje učenici ne koriste za vrijeme nastave), držanje distance te redovnu dezinfekciju”, precizirala je Nikolić. Inače, učenici deset odjeljenja Gimnazije “Vaso Pelagić” u Brčkom danas su odbili doći u školu zbog činjenice da im je onemogućeno onlajn pohađanje nastave. Riječ je o blizu 210 srednjoškolaca, a nadležni ne žele govoriti o ovom slučaju.

Konvencionalni način pohađanja nastave u narušenom epidemiološkom stanju neprihvatljiv je za srednjoškolce, ali i njihove roditelje, a kako su istaknuli, zahtjevaju ponovno omogućavanje online nastavnog procesa rada. Međutim, nadležni u distriktu na to se još uvijek nisu odlučili. Slučaj u kojem su danas učenici bojkotovali pohađanje nastave, direktorka Gimnazije “Vaso Pelagić” u Brčkom Amela Helać nije željela komentarisati, istaknuvši novinaru portala Klix.ba da se za sve informacije obrati Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

Međutim, o ovom slučaju konkretno ne žele govoriti ni u Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

“Nastavni proces se odvija na način koji je propisao Krizni štab Brčko distrikta i to je sve što vam mogu kazati”, kratko je rekao šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Senad Osmanović, ne želeći komentarisati spomenuti slučaj u Gimnaziji “Vaso Pelagić”. Inače, proteklih dana i u Brčko distriktu bilježi se kontinuirano povećanje broja novozaraženih korona virusom.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta Anđa Nikolić trenutnu epidemiološku situaciju ocjenjuje nestabilnom, s tendencijom pogoršanja.

“Svakog dana imamo porast novozaraženih, a prema posljednjem presjeku koji je napravljen danas u 11 sati – mi smo za 24 sata imali 35 novoinficiranih, a aktivnih je 155. Sada je potrebno da svi shvatimo ozbiljnost ove situacije te da je neophodno poštovati postojeće mjere koje su jako dobre, ukoliko ih poštujemo”, naglasila je Nikolić. Obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje fizičke distance i redovna dezinfekcija ruku ključni su za prekid lanca širenja korona virusa.

Nikolić je na kraju kazala da je neophodno izbjegavati i veće skupove, a u predizborno vrijeme realizaciju događaja savjetuje na otvorenom. Nakon pojave prvih simptoma, naglasila je potrebu obaveznog javljanja ljekarima, kako bi se izbjegao nastanak teže kliničke slike.Ostavite komentar: