Gest za primjer: Opština u Srpskoj daje novčanu pomoć đacima čiji roditelji nisu zaposleni

08.09.2023. | 17:02

Opština Foča ove godine prvi put je podijelila bonove prvačićima u vrijednosti od 100 KM, a kao još jednu novu mjeru socijalne politike iz ove lokalne zajednice najavljuju da će uskoro raspisati javni poziv za dodjelu novčane pomoći učenicima osnovnih i srednjih škola čija su oba roditelja nezaposlena.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je Srni da su se zbog teške ukupne ekonomske i materijalne situacije opredijelili za ovu mjeru koja predstavlja skroman način da se đacima obezbijede sredstva za njihove potrebe tokom školovanja, a i da se rasterete roditelji koji se nezaposleni.

“Javni poziv biće objavljen naredne sedmice, biće dovoljno vremena za prijavljivanje. Ovom mjerom biće obuhvaćeni svi učenici od prvog do devetog razreda i srednjoškolci od prvog do četvrtog kojima roditelji ne rade”, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, tačan broj osnovaca i srednjoškolaca na koje će se odnositi ova mjera dostaviće obje osnovne škole i Srednjoškolski centar u Foči i na osnovu toga biće određen iznos novčane pomoći.

“Sigurno je da iznos neće biti manji od iznosa bona koji su ranije podijeljeni prvačićima”, dodao je Vukadinović.

Vukadinović je podsjetio da je, otkako je došao na mjesto načelnika, počelo sufinansiranje nabavke ogreva i zimnice porodicama sa troje ili više djece, te da je prošle godine 281 porodica dobila tu pomoć.

Nabavku ogreva i zimnice porodicama sa troje ili više djece opština Foča prošle godine je pomogla sa po 150 maraka, a subvencije bi, kako je najavio Vukadinović, ove i naredne godine trebalo da budu veće.