Garsonjera kraj mora za 30 hiljada evra: Nekretnine na primorju sve jeftinije

Bliži se ljetnja sezona i razmišljanja o moru su sve prisutnija jer bismo svi voljeli da imamo nekoliko kvadrata tik uz obalu.

Stanovi na moru su poskupjeli prethodnih godina, ali u nekim zemljama, poput Crne Gore, ipak je zablježen pad cijene kvadrata.

Albanija je najpovoljnija jer za 27.000 evra možete naći garsonjeru “na 5 minuta od mora”, a donosimo i kakva je zaista situacija na drugim atraktivnim lokacijama.

Što se tiče Jadrana, naši ljudi najćešće gledaju da kupe nekretnine u Crnoj Gori, ali poslednjih godine je sve veće interesovanje za albansko i hrvatsko primorje. U domenu tržišta nekretnina, najviše se kupuju stanovi i apartmani, a kuće u nešto manjem procentu.

Crna Gora

Budva je jedan od najpoznatijih crnogorskih gradova, pa su i cijene kvadrata u skladu s tim. Zajedno sa Tivtom i Herceg Novim spada u najskuplje lokacije. Kvadrat je dostizao vrijednosti i preko 2.000 evra, pa su zato u 2022. cijene kvadrata porasle za 40 odsto. Međutim, posljednji podaci pokazuju da je već treći kvartal zaredom došlo do pada cijene stanova u ovoj zemlji. Sada iznosi 1.389 evra, ali ponuda na internet stranicama je šarenolika.

Stan od 37 kvadrata u Budvi, u naselju Dubovica košta 75.000 evra. Kako se navodi u oglasu, u pitanju je jednoiposoban stan sa terasom, dvostrano orijentisan, uknjižen, 200 metara od autobuske stanice u zgradi iz 2017. godine i nisu potrebna nikakva ulaganja u njega.

Nešto veći stan u ovom gradu od 43 kvadrata se u oglasu na stranici Neretnine rs oglašava se po cijeni od 184.000 evra. Lokacija je primamljiva jer se nalazi na samo par koraka od Starog grada. Ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, kupatilo i terasu. Naglašeno je da ima dobar potencijal za izdavanje jer se može podijeliti na apartmane.

Apartmani su vrlo profitabilan i popularan biznis u Crnoj Gori, ali i uopšte na cijelom primorju. Cijena po noćenju ide u prosjeku od 25 do 70 evra za noć u zavisnosti od blizine plaže.

Ako neko želi da se razbaškari i priušti sebi nekretninu od 100 kvadrata na moru, na primjer, u Herceg Novom, to može učiniti za 280. 000 evra i uživati u pogledu na pučinu sa velike terase.

Hrvatska

Hrvatska obala ima jače cene u odnosu na ostale predložene destinacije. Recimo, stan od oko 42 kvadrata u Rijeci u jednom oglasu nudi se za 116.000 evra, a nešto veći od 50 kvadrata oko 155.000 evra.

U Rovinju stan od 42 metara kvadratna košta 145.000 evra. U pitanju je dvoetažni stan u centru Rovinja, na drugom spratu sa visokim potkrovljem za adaptaciju. Uz stan ide i osigurani parking ispred, a to je svakako prednost jer, ako putujete sopstvenim kolima parking, parkiranje može da bude je jedan od velikih problema.

Naravno, u ovom području je veliki broj luksuznih kuća i stanova u ponudi, čije cijene idu i po nekoliko stotina hiljada evra, a nerijetko prelaze i milionske iznose, naročito u Opatiji.

Albanija

Tokom perioda pandemije koronavirusa Sarandu su masovno posećivali brojni srpski turisti. Neki podaci navode da ovde dosta ulažu nordijski investitori, a da se kao jedna od prednosti ističe sama geografska lokacija jer su vrlo odbro povezani susednim zemljama kako kopnenim tako i morskim putevima.

Stan od 67 metara kvadratnih na 150 metara od mora u Sarandi košta 55.000 evra. Veći stan od 81 kvadrat cijeni se 115.000 evra. Na naslov “Dvosoban apartman na 5 minuta od plaže” smo morali da kliknemo. Nekrenina od 27.000 evra je u djelu Drača Shkembi I Kavaje i kako se navodi, na samo 5 minuta od plaže i šetališta. Stan ima dnevni boravak, kuhinju, spavaću sobu, kupatilo i ukupne je površin 65 kvadrata.

Naišli smo na zanimljivu ponudu na jednom oglašivačkoj stranici gdje se nudi trosoban stan u kompleksu sa bazenom za 88.000 evra. Navodi se da je u pitanju moderan kompleks izgrađen po najvišim standardima gradnje. Kompleks nudi brojne sadržaje poput spa sadržaja, bazena, centra za masaže, igrališta za djecu, a ukupna površina 62.7 kvadrata.

Grčka

Balkanski turisti vole grčka mora i njihov prepoznatljivi mediteranski duh, pa vlada veliko interesovanje za nekretninama u ovom području. Zanimljivo je Grčka u nekim kategorijama jeftinija od Crne Gore.

Na primjer, u Solunu se može kupiti stan od 60 kvadrata za okruglo 60.000 evra, navedeno je u jednom internet-oglasu. Ili, kuću na Tasosu od 84 kvadrata za 65.000 evra, piše Blic.

Halkidiki je izuzetno popularna destinacija za ljetovanje. Stan od 60 metara kvadratnih sa tri sobe oglas je po cijeni od 110.000 evra. Nalazi se na 50 metara od mora u naselju Kasandra. Veća nekretninu od 95 kvadrata na Sitoniji možete naći za 80. 000 evra.

Ostavite komentar: