FZO RS: Od 01. novembra omogućeno povezivanje bolovanja za povrede na radu i profesionalna obolјenja

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji se nalaze na bolovanju zbog povrede na radu ili profesionalnog obolјenja od 1. novembra imaće pravo na povezinje dana privremene nesposobnosti za rad ukoliko nadležna ustanova za penzijsko – invalidsko osiguranje donese ocjenu da liječenje nije završeno.

To znači da za vrijeme ovog bolovanja osiguranik ima pravo na naknadu plate u iznosu od 100 odsto, jer je riječ o profesionalnom obolјenju ili povredi koja se desila na radnom mjestu. Takođe, osiguranik je i oslobođen plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge koje se tiču profesionalnog obolјenja, ili povrede na radu, kako je predviđeno Zakonom o radu RS.

Ovo je omogućeno izmjenom Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad kojim je jasnije precizirano kada osiguranik ima pravo na povezivanje dana bolovanja, a sve u cilјu još bolјe zaštite prava osiguranih lica, posebno kada su u pitanju povrede na radu ili profesionalna obolјenja, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Na ovaj način Fond je uvažio i mišlјenje osiguranika, ali i predstavnika zdravstvenih ustanova, te smo još jednom potvrdili da je Fond uvijek otvoren za prijedloge i sugestije koje mogu da doprinesu bolјoj zdravstvenoj zaštiti.

Ranije, prije izmjene ovog pravilnika, praksa je bila da ukoliko ustanova za penzijsko – invalidsko osiguranje donese ocjenu da liječenje nije završeno, dani privremene nesposobnosti za rad se nisu povezivali u pogledu osnova, visine i isplatioca naknade plate, nego je bolovanje otvarano po drugom osnovu. To je, dakle, značilo da naknada plate, nakon ocjene da liječenje nije završeno, nije više iznosila 100 odsto koliko iznosi za slučajeve povrede na radu ili profesionalnih obolјenja.

U cilјu zaštite prava osiguranih lica, Fond je dopunom pravilnika, samo preciznije definisao određena pravila, jer je naša namjera da svaku uočenu nedorečenost u aktima, maksimalno pojednostavimo kako bi put ostvarivanja prava osiguranih lica bio brži i znatno efikasniji.

Napominjemo da naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad u slučaju profesionalnog obolјenja ili povrede na radu snosi poslodavac, kako je i Zakonom o radu RS definisano.

Izmjena pomenutog pravilnika na neki način je nastavak našeg opredelјenja da maksimalno uredimo oblast bolovanja, jer smo i prije godinu dana u ovoj oblasti pojednostavili mnoge procedure i uveli nova prava poput mogućnosti da roditelјi imaju pravo na bolovanje za vrijeme trajanja bolničkog liječenja djeteta u RS ili u zdravstvenim ustanovama izvan RS.

Kontinuitet unapređenja zdravstvene zaštite je naš cilј, te još jednom pozivamo naše poslovne partnere poput poslodavaca i predstavnika udruženja pacijenata da kulturom dijaloga i zajedničkim idejama „gradimo“ bolјi zdravstveni sistem.

 

(BL PORTAL)Ostavite komentar: