FZO RS: Kome ne odgovara prodor ruskih farmaceutskih kompanija na tržište?

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske očekuje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet ruskih farmaceutskih kompanija i da ne dozvoli da postane talac tromosti i uticaja raznih lobista kojima, očito, ne odgovara prodor ruskih lijekova na tržište BiH.

Zdravstveni sistem Srpske sada zbog monopola pojedinih proizvođača skupih lijekova na tržištu ima nerealno visoke cijene, ali bez obzira na te prednosti, oni se ipak sve češće povlače i ostavljaju tržišta BiH bez adekvatnih lijekova Taj ceh plaća kako Fond zdravstvenog osiguranja RS tako i osiguranici za koje se u takvim tržnim uslovima teško može nabaviti preko potreban lijek.

Sa većom ponudom lijekova i većom konkurencijom – dozvolom ulaska na tržište relevatnih kompanija, postiže se bolja snabdjevenost tržišta lijekova, a zdravstveni sistem dobija šansu da brže nabavlja mnoge inovativne lijekove po znatno nižoj cijeni. Budući da postoji popriličan zastoj u izdavanju neophodnih dozvola za promet ruskih lijekova na tržištu BiH sa pravom postavljamo pitanje da li nadležna agencija prednost daje lobistima kojima ne odgovara prodor ruskih kompanija ili građanima i fondovima koji nabavljju lijekove za svoje osiguranike? Na primjeru kubanske „Cimavaks“ vakcine kada je po ubrzanoj proceduri i bez dozvole Evropske agencije za farmakologiju i mišljenja članova Komisije za lijekove BiH ova vakcina registrovana u BiH, očito je da stalno traženje dodatnih mišljenja eksperata samo izgovor da ruski lijekovi ne dođu na tržište BiH. Kako je moguće da lijekovi koji su urađeni po svim standardima i koji sada uspješno snabdjevaju ogromno rusko tržište, ali i šire, ne mogu da dobiju dozvolu za promet u BiH?

Zato apelujemo na sve relevatne institucije da ste stave u službu zdravstvenog sistema Srpske koji će na ovaj način dobiti brojne prednosti, a pacijenti bržu nabavku lijekova, a ne da budu saučenisnici u toj igri lobista u kojoj se najmanje misli na interes pacijenata i zdravstvene struke, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

 

(BL PORTAL)

 

Publiée par BL Portal sur Mardi 14 janvier 2020

 Ostavite komentar: