FZO RS finansira pet novih lijekova za teška oboljenja

28.02.2019. | 10:37

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansiraće pet novih najsavremenijih lijekova za liječenje teških oboljenja, poput multiple skleroze, leukemije, karcinoma pluća i hepatitisa C.

Riječ je o izuzetno skupim terapijama, a njihovo uvođenje je omogućeno zahvaljujući snižavanju cijena postojećih lijekova koje Fond finansira. To je potvrda da Fond, u skladu sa svojim poslovnim ciljevima, konstantno analizira cijene lijekova i nastoji da kontrolom i upravljanjem svim troškovima pravi uštede gdje je god to moguće, a sve u cilju da se stvori finansijski prostor za uvrštavanje najnovijih lijekova i drugih prava osiguranika, kao što smo i sada učinili.

Inače, novi lijekovi za pomenuta oboljenja bi krajem marta trebalo da budu dostupni pacijentima u Univerzitetsko-kliničkom centru RS, na preporuku ljekara i u skladu sa medicinskim indikacijama. Riječ je o inovativnim terapijama, a neke od njih, kao što je lijek za oboljele od multiple skleroze, je trenutno najsavremnija terapija u svijetu za ovo oboljenje. Time je Fond nastavio da na svoje liste lijekova uvrštava najnovije terapije i da na ovaj način idemo u korak sa razvijenim zemljama, prateći najsavremenije terapijske smjernice za najteža oboljenja.

Iako je Fond i do sada za oboljele od heptatisa C finansirao, takođe, savremenu terapiju, sada su uvedena dva najnovija lijeka za liječenje ove bolesti koji pokazuju još bolje terapijske fekete i imaju manja neželjena dejstva. Osim toga, Fond će finansirati i novi lijek za oboljele od karcinoma pluća, hronične limfocitne leukemije i folikularnih limfoma. Fond zdravstvenog osiguranja RS će ove lijekove u potpunosti finansirati za pacijente kojima su neophodni, saopšteno je iz FZO RS.

Fond će sa ovom praksom da nastavi i u buduće, jer nam je cilj da konstanto unapređujemo zdravstvenu zaštitu, bez obzira što mnogima uplata doprinosa od kojih se finansira cijeli zdravstveni sistem, pa i sami lijekovi, nije prioritet. Zato apelujemo još jednom na redovnu uplatu doprinosa, a Fond je odgovornim poslovanjem dokazao da racionalno upravlja sredstvima osiguranika, rukovodeći se isključivo potrebama osiguranika i struke.

 

(BL PORTAL)