FOTO – U Banjaluci promovisana knjiga “Јasenovac – Aušvic Balkana”

Povodom obilježavanja 77 godina od stradanja Srba u Drakuliću i Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u Banjaluci je večeras promovisana monografija izraelskog istoričara Gideona Grajfa, “Јasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija i okrutnosti”.

Promociju je organizovao Republički centar za istražovanje ratnih zločina.

U Јasenovcu nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već im je trebalo poništiti ljudsko dostojanstvo i izložiti ih monstruoznim torturama , istakao je izraelski istoričar Gideon Grajf. Pogubno je, kaže, to što još ima živih zločinaca iz Јasenovca i Aušvica, koji nisu odgovarali za zlodjela koja su počinili.

Monografija Gvideona Grajfa, i naslovom, i sadržajem potvrđuje da je koncentracioni logor Јasenovac bio balkanski Aušvic.

Važno je da svjetski istoričari šire istinu o stradanju u jasenovačkom logoru smrti, jer i u današnjoj Hrvatskoj objavljuju knjige sa netačnim podacima, ocijenio je predsjedavjući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Činjenica je da Srbi nisu evidentirali imena svih svojih žrtava, kao što je to učinio Izrel, i zato je, kaže, ova saradnja toliko korisna.

Gideon Grajf glavni je istraživač Instituta za Holokaust “Šem Olam”.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: