Forto rekao da su dogovori s Vladom FBiH propali: Ništa od pola miliona Sputnjika V

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo najavio je da će Vlada KS sama krenuti u proces nabavke vakcina tvrdeći da su prijašnji dogovori s Vladom FBiH propali.

Forto tvrdi da ugovor o nabavci vakcina Vlada Federacije BiH ne želi potpisati. Naglasio je i da je spor proces vakcinacije u KS upravo zbog nedovoljnog broja vakcina.

“Mislim da je svima potpuno jasno čija je nadležnost nabavke vakcina i godinu i po nakon pandemije i pola godine nakon masovne vakcinacije u većini zemalja, ne znam o čemu onda trebam pričati. Mi smo iz nekog nepoznatog razloga bili blokirani u našoj sopstvenoj nabavci kao kanton i jedino smo do sada uspjeli dobiti neke svoje vakcine u smislu donacija, a sve ostalo je improvizacija sa nivoa države. Kovaks mehanizam u koji je naša država ušla vrlo rano te se nažalost oslonila na njega, mnogo kasni”, naveo je Forto.

Međutim, kako je kazao, nema ništa od nabavke pola miliona vakcina Sputnjik V s obzirom na to da je Vlada FBiH odbila potpisati tripartitni ugovor u kojem bi potpisnik bio proizvođač, Vlada FBiH i Vlada KS

“Mi smo pokrenuli aktivnosti u smislu nastavka nabavke bez Vlade FBiH, međutim, sada taj izmijenjeni ugovor mora proći sve procedure i sva odobrenja na koja smo mi i sa Vladom FBiH čekali dva mjeseca. Ovo je jedan od najneozbiljnijih i mogu reći jedan od najopasnijih poteza koje je uradila Vlada FBiH u pandemiji”, naglasio je.

O vakcinaciji u Zetri

Govoreći o gužvama prilikom masovne vakcinacije u sarajevskoj Zetri, Forto navodi da je uzrok toga greška u softverskom sistemu.

“Postoji jedna fama oko toga kako se vakciniše u Zetri. Vakcinacija u Zetri je ubjedljivo najuspješnija vakcinacija u Bosni i Hercegovini u smislu organizacije. Od svake greške koja se dešavala pravila se neka vrsta medijske priče. Neki možda ne žele vidjeti da je taj proces uspješan. Imali smo niz grešaka u smislu softverskog rješenja i programa koji je pozivao ljude. U jednom trenutku smo imali pozvane ljude u potpuno pogrešno vrijeme, a radi se o više od ljudi. Kasnije su se desile velike gužve koje su trajale dva do tri dana. Upravo zbog toga što sistem nije na najbolji način profunckcionisao u smislu aplikacije kojom upravlja Zavod zdravstvenog osiguranja”, poručio je Forto.

Ostavite komentar: