Fond zdravstvenog osiguranja RS u potpunosti finansira liječenje oboljelih od malignih bolesti

Zbog sve češćih apela za prikupljanje humanitarne pomoći za liječenje oboljelih, posebno djece, od malignih bolesti, FZO RS je uputio saopštenje za javnost.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u potpunosti finansira liječenje oboljelih od malignih bolesti i svih njenih komplikacija. To znači da Fond za ovu kategoriju osiguranika u potpunosti finansira liječenje, dijagnostiku, lijekove i sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje, kako u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, tako i u zdravstvenim ustanovama izvan RS koje sa Fondom imaju potpisan ugovor. Dakle, za sve osiguranike bez obzira o kojoj starosnoj dobi je riječ Fond u potpunosti finansira liječenje u bolnicama u Srpskoj i izvan RS, odnosno ova kategorija osiguranika ne izdvaja ništa za liječenje, jer je oslobođena plaćanja participacije.

Inače, za osiguranike koji boluju od malignih bolesti, Fond finansira više od 100 citostatika kao i biološke lijekove koje spadaju u lijekove novije generacije i koji su u bolnicama dostupni bez dodatnog plaćanja. Takođe, Fond uvijek refundira troškove ukoliko roditelji oboljele djece ili osiguranici sami kupe lijek, ako se desi da ih sporadično, u određenom trenutku nema u bonicama, zbog objektivnih okolnosti na koje Fond ne može da utiče, poput nestašice lijekova na tržištu BiH, nezainteresovanost proizvođača za tržište BiH i slično. Podsjećamo da je i nedavno osnovani Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u potpunosti finansira liječenje djeca do 18 godina starosti u inostranstvu, na preporuku zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi. Ova ustanova je upravo i osnovana s ciljem da bude finansijska podrška roditeljima da ne moraju, kao što je ranije bio slučaj, da sami prikupljaju novac za liječenje u stranim zemljama.

Takođe, ovoj kategoriji osiguranika uplaćeni doprinos za zdravstveno osiguranje nije uslov za ovjeru zdravstvene knjižice, jer i na ovaj način Fond nastoji da oboljelim od malignih bolesti maksimalno olakša pristup u korišćenju zdrastvene zaštite.

Posljednji slučaj u kojem se apeluje na javnost da se pomogne u liječenju trogodišnjeg dječaka koji boluje od malignih bolesti nagnao nas je da infomišemo javnost o našoj ulozi kada je riječ o finansiranju zdravstvene zaštite oboljelih od malignih bolesti.

Fond se do sada veoma rijetko oglašavao na apele za prikupljanje sredstava, svjesni činjenice da je porodicama oboljelih osiguranika potrebna i dodatna finansijska pomoć, a koja ne uključuje liječenje oboljelih. Organizovanje humanitarnih akcija je u tom smislu legitimno pravo porodica, međutim, još jednom napominjemo da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u potpunosti finasira liječenje oboljelih od malignih bolesti, kao i u ovom konretnom slučaju.

S obzirom na to da su građani Republike Srpske na mnogim primjerima do sada pokazali ogromnu empatiju, humanost, ali i društvenu odgovornost, apelujemo na organizatore humanitarnih akcija da prilikom takvih poziva javnosti precizno navedu namjenu prikupljanja novčanih sredstava, navodi se u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

 

(BL PORTAL)Ostavite komentar: