Fond solidarnosti u prošloj godini odobrio 74 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 15. sjednici u Banjaluci, Izvještaj o radu i izvršenju Finansijskog plana-Budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 01.01.-31.12.2018. godine.

Zaključno sa 31.12.2018. godine, Fond solidarnosti odobrio je ukupno 74 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu. Radi se o 64-oro djece, jer je za nekoliko djece liječenje produžavano po nekoliko puta.

Za liječenje djece u inostranstvu Fond solidarnosti je uplatio 1.541.972 KM. Djeca su upućivana u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj. Najveći broj zahtjeva se odnosio na genetska ispitivanja (44 odobrena zahtjeva) dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, leukemija, teških ortopedskih anomalija, bolesti oka i drugih oboljenja.

Najveći iznos Fond solidarnosti je odobrio za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj i to oko 240.000 eura. Komisija za dodjelu sredstava se do sada sastala ukupno 24 puta i na svojim sjednicama je odlučivala o pristiglim zahjtevima za liječenje djece u inostranstvu.

Na dan 31.12.2018. godine u proceduri se bilo 12 zahtjeva za odobravanjem sredstava za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu. Zahtjevi se rješavaju u zakonom predviđenom roku, s tim da ukoliko se radi o hitnim liječenjima procedura se okonča i u znatno kraćem roku.
Na računima Fonda solidarnosti na dan 31.12.2018. godine, nalazilo se 6.018.220 KM.
Stanje na računima je dostupno na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Na sajtu su dostupni i kompletni izvodi iz banaka kako bi javnost imala uvid u sve uplate i isplate iz Fonda solidarnosti.

 

Ostavite komentar: