Fond solidarnosti RS: Za liječenje djece u inostranstvu postoje procedure, roditelji treba da nam se jave

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu RS finansira liječenje i dijagnostiku djece do 18 godina starosti, ako postoji prijedlog zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi, a koja ima ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, saopštili su iz ovog fonda.

Kako ističu, zbog sve češćih apela roditelja za novčanu pomoć za liječenje djece u inostranstvu, objavljenih u medijima, posebno u kontekstu, „da neka liječenja ne podliježu pravilima Fonda solidarnosti“, podsjećaju da je Fond solidarnosti osnovan upravo sa namjerom da finansira liječenje djece kada to nije moguće sprovesti u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, niti izvan Srpske, a koje sa FZO RS imaju potpisan ugovor.

-Stručna komisija Fonda solidarnosti, kao i Upravni odbor, mogu da razmatraju samo one zahtjeve koji imaju potpunu medicinsku dokumentaciju i što je najvažnije konzilijarni nalaz zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi, kojim se predlaže dalje liječenje u inostranstvu – objašnjavaju iz Fonda.

Zahtjevi za finansiranje liječenja u inostranstvu i na prijedlog zdravstvene ustanove koja sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS nema potpisan ugovor, razmatraju se ako je ranije Fond zdravstvenog osiguranja RS svojim rješenjem odobravao liječenje u toj zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu.

-Procedura i način finansiranja liječenja djece preko Fonda u potpunosti je transparentan i svi potrebni podaci o tome koja je dokumentacija potrebna za odobravanje finansiranja liječenja u inostranstvu moguće je pronaći i na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS, na posebnom linku o Fondu solidarnosti – navode iz Fonda.
Između ostalog, neophodan je i predračun troškova liječenja zdravstvene ustanove u kojoj se dijete upućuje kao i predračun troškova smještaja za roditelja ili staratelja prevedeni na jedan od tri službena jezika u BiH, ovjerena izjava roditelja (obrazac izjave je dostupan na internet stranici) da će u roku od 15 dana od završetka liječenja ili sprovedene dijagnostike dostaviti neophodnu medicinsku dokumentaciju, takođe, prevedenu na jedan od tri službena jezika BiH.

Osim toga, Fond solidarnosti svaku osobu koja se obrati ustanovi sa zahtjevom za finansiranje liječenja, pismeno informiše o proceduri finanisiranja liječenja u inostranstvu, kao i neophodnoj pratećoj dokumentaciji.

-Želja nam je da i na ovaj način olakšamo roditeljima i skratimo put do ostvarivanja ovog prava. Svjesni smo da samo transparetnim radom možemo zadobiti povjerenje javnosti, a definisanim pravilima i procedurama želimo da zaštitimo kako rad naše ustanove, tako i finansijska sredstva svih građana RS koji izdvajaju novac za liječenje djece.

Još jednom apelujemo na sve građane u Republici Srpskoj i medije da porodice kojima je preporučeno liječenje djece u inostranstvu, upute na adrese Fonda zdravstvenog osiguranja RS i Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, gdje će dobiti sve neophodne informacije i pomoć – poručuju iz Fonda.

 

Izvor:(SrpskaInfo) 

Ostavite komentar: