Fond solidarnosti RS: U ovoj godini šansu za ozdravljenje dobilo deset mališana

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u ovoj godini odobrio je 150.000 maraka za liječenje desetoro mališana u inostranstvu.

Prema podacima koje je Fond dostavio “Glasu Srpske”, uglavnom je riječ o genetskim ispitivanjima u klinikama u Španiji, Njemačkoj i Holandiji, a jedno dijete upućeno je na operaciju srca u Veliku Britaniju.

– Najviše novca je izdvojeno za operaciju srca u Londonu, oko 115.000 KM – naveli su u Fondu solidarnosti.

Podsjećaju da je od početka rada, u januaru prošle godine, odobreno ukupno 87 zahtjeva za finansiranje liječenja 74 djece u inostranstvu, jer je za nekoliko mališana liječenje produžavano više puta.

– Ukupno je za liječenje djece u inostranstvu do sada izdvojeno oko 1,9 miliona KM – naveli su u fondu i dodali da su mališani uglavnom upućivani u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Ističu da su pored genetskih ispitivanja najčešći razlozi za upućivanje na liječenje bili maligni tumori, transplantacije, teške ortopedske anomalije, operacije srca, bolesti oka i drugo.

Fond solidarnosti finansira dijagnostiku i liječenje djece do 18 godina kojoj nije moguće pružiti adekvatnu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, kao ni u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisan ugovor, a da je opravdao svoje postojanje potvrđuje činjenica da je znatno smanjen broj humanitarnih akcija koje se organizuju za liječenje djece u odnosu na ranije godine.

– S obzirom na to da svaki apel za pomoć u liječenju provjeravamo s ciljem da bismo informisali roditelje i uputili ih u procedure pomoću kojih mogu da ostvare svoja prava, ispostavlja se da se humanitarne akcije koje budu pokrenute uglavnom odnose na starije od 18 godina, eksperimentalna liječenja ili se radi više o socijalnoj pomoći za porodicu, a ne za liječenje – naveli su u Fondu solidarnosti.

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić kaže za “Glas Srpske” da se pokazalo da je osnivanje fonda bio ispravan potez.

– Zahvaljujući ovom sistemskom rješenju i roditelji su odahnuli, jer više ne moraju da strepe da li će uspjeti da sakupe novac za liječenje djece – rekla je Berićeva.

Komisija

U Fondu solidarnosti naglašavaju da o zahtjevima za liječenje djece odlučuje stručna komisija koju čine eminentni doktori iz zdravstvenih ustanova Srpske. Komisija daje stručni nalaz, ocjenu, mišljenje i prijedlog o dodjeli sredstava, nakon čega Upravni odbor ovog fonda razmatra dostavljeni prijedlog i donosi odluku na osnovu koje direktor Fonda solidarnosti izdaje rješenje o dodjeli sredstava.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

Ostavite komentar: