Fond PIO zatrpan zahtjevima: Sve više radnika u Srpskoj želi u invalidsku penziju VIDEO

Broj podnesenih zahtjeva za ocjenu radne sposobnosti u vezi sa rješavanjem zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju naglo se povećao martu i aprilu ove godine, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Do sredine maja zaprimljeno je oko 2.000 zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju što je za 31 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz Fond-a PIO poručuju da će učiniti sve da u zakonom ostavljenom roku izvrše ocjenu radne sposobnosti. Nevjerovatno je da im dolaze građani na ocjenu radne sposobnosti koji uopšte nisu završili liječenje.

– Јavljaju se stotine osiguranika koji su privremeno nesposobni za rad zbog bolesti, a čije liječenje uopšte nije okonačno – navodi Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

To je svojevrstan presedan, ali i teškoća u radu Fondu PIO, kao nadležnog organa za rješavanje zahtjeva za invalidsku penziju. Ljudi se upućuju sa zahtjevom za invalidsku penziju i prije isteka šest mjeseci privremene nesposobnosti za rad.

– Imamo situaciju da je Marko Marković upućen na ocjenu radne sposobnosti, a operacija kuka mu je zakazana sedam dana poslije ocjene radne sposovnosti – pojašnjava Milić.
Cilj novog Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad jeste da se pravo na bolovanje racionalno koristi, s obzirom da je na hiljade zaposlenih na bolovanju u dužem periodu.

– Poslodavac može Fondu da uputi zahtjev za vanrednu ocjenu bolovanja koliko ima bilo kakvu sumnju u opravdanost bolovanja – navodi Darija Filipović Ostojić, portparolka Fonda zdravstevnog osiguranja.

Predstavnici Fonda PIO i Fonda zdravstvenog osiguranja imali su sastanke kako bi se otklonile i najmanje nedoumice u primjeni novog Pravilnika.

– Prema Pravilniku, za svaku bolest je predviđen kriterijum, odnosno za svaku bolest je predviđeno koliko neko može da bude na bolovanju – pojašnjava portparolka FZO.

Iz Fonda PIO pozvali su sve nadležne organe za ocjenu privremene nesposobnosti za rad i ljekare porodične medecine da strogo primjenjuju Uredbu o medicinskom vještačenju čija primjen , ističu, ima prioritet u odnosu na bilo koji pravilnik.

Ostavite komentar: