Flaša ulja i do pet maraka? Sve manje i zaliha i sirovine

Sasvim je moguće da ćemo litar ulja plaćati pet maraka, jer je njegova nabavna  cijena “skočila” za više od 50 odsto, a na zalihama ga je sve manje, kažu za BL portal iz preduzeća Venera, banjalučkog distributera visokokvalitetne robe široke potrošnje.

Od početka sukoba u Ukrajini tržište se ne smiruje i nema naznaka da bi cijena ove namirnice uskoro mogla pasti, naprotiv.

“Sa dodatnim rastom cjiena koje se evidentno dešava, očekujemo da bi cijena ulja mogla biti i veća od pet maraka, ako sukobi budu potrajali. Trenutna cijena na policama kod većine prodavaca odnosi se na stare zalihe, tako da će poskupljenja sigurno biti”, kaže Miloš Đurđević iz Venere.

Ne samo što je nabavna cijena upola veća od početka rusko-ukrajinskog rata, već se, prema svim pokazateljima, očekuje da će i dalje rasti.

“Dokad će to tako biti, niko ne zna. Ulje je, kao osnovna životna namirnica, ograničeno sa maržom kako u maloprodaji, tako i u veleprodaji, tako da su marže jako male. One su i dodatno umanjene uredbom Vlade Republike Srpske, koja je imala za cilj smanjenje krajnje cijene prema potrošačima”, objašnjava Đurđević i napominje da se kod ovakvih, globalnih poremećaja na tržištu malo toga može uraditi kako bi se poskupljenje spriječilo.

Takođe napominje da zaliha ulja nemaju, pa se uzdaju u to da će Srbija ponovo dozvoliti izvoz.

“Naše zalihe ulja su rasprodate upravo zbog poremećaja na tržištu, tako da ih više nemamo. Isto tako, u ovom momentu ne možemo precizno da kažemo kada će nove količine našeg partnera Vital A.D. biti raspoložive na tržištu, jer je Srbija zabranila izvoz osnovnih životnih namirnica. Postoje neki nagovještaji da bi to moglo biti dozvoljeno barem prema BiH”, naglašava Đurđević.

U fabrici za proizvodnju jestivog ulja Bimal iz Brčkog kažu da je izuzetno teško nabaviti  i sirovine za preradu suncokretvog ulja.

“Sukob Rusije i Ukrajine kao dvije zemlje koje su najveći proizvođači i izvoznici suncokreta onemogućio je povoljne uslove nabavke sirovine. Bimal, iako domaći proizvođač, zavisi od uvoza sirovine, jer u BiH nema dovoljno sjemena uljarica”, kažu iz te kompanije.

Takođe ističu da je upravo ova situacija pokazala koliki je značaj domaće poljoprivredne proizvodnje.

“Proizvođačima je potrebna domaća sirovina kako bi se dešavanja na globalnom tržištu sporije odrazila na cijene proizvoda. Zemlje koje imaju dovoljno svoje sirovine i razvijenu vlastitu proizvodnju, postepeno proživljavaju poremećaje na svjetskom tržištu”, objašnjavaju iz Bimala.

Naglašavaju da im je domaće tržište uvijek prioritiet i da nastoje da obezbijede stabilno snabdijevanje.

Željka Pavlović, BL portal

 

 

Ostavite komentar: