Federalni krizni štab donio novu odluku o mjerama i preporukama – na snazi do 11. jula

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29. maja 2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa prestalo sa 31.5, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obavezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstava zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu te pravne i fizičke osobe.

Naredbom je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od minimalno metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Građanima na području Federacije BiH između ostalog se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije, koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja s ciljem smanjivanja rizika od COVID-19, kao i zaštite osobnog zdravlja. Osobama starije životne dobi, naročito onima s hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza te da redovito koriste zaštitnu opremu.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U uslovima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH naređuje se striktno poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za sve one na koje se preporuke odnose. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprečavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih, piše Klix.

Sve naredbe i preporuke možete pročitati na sljedećem linku.

Ostavite komentar: