Još hiljadu slobodnih mjesta: I ove godine treći upisni rok

Do indeksa na željenom studiju na javnim univerzitetima u Srpskoj u drugom upisnom roku došlo je oko 500 studenata, što je tri puta manje u odnosu na broj ponuđenih mjesta, zbog čega će veliki broj fakulteta, kako bi popunili amfiteatre, u drugoj polovini mjeseca budućim brucošima pružiti i treću šansu.

Poslije dva upisna roka ostalo je slobodno više od 1.000 mjesta na javnim univerzitetima, koji su u novoj akademskoj godini planirali da upišu 4.440 brucoša.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Banjaluci Strain Posavljak kaže da se za 826 slobodnih mjesta, koliko je bilo u drugom upisnom roku, prijavilo 311 kandidata.

– Očigledno da sva slobodna mjesta neće biti popunjena ni u ovom upisnom roku – kazao je Posavljak istakavši da se u prvom roku upisalo 1.758 kandidata. Dodao je da očekuju da će se broj brucoša povećati i tako što će oni koji su ispod crte, a položili su prijemni ispit, biti prebačeni na drugi studijski program, a tu je, kako kaže, i treći upisni rok.

– Treći upisni rok organizovaće fakulteti koji smatraju da mogu dobiti još kojeg kandidata. Sve u svemu, očekujemo da će ove godine biti nešto malo više kandidata u odnosu na lani. To je dobro ako se ima u vidu da je ove godine bilo manje srednjoškolaca – istakao je Posavljak.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže da se u drugom upisnom roku prijavilo 205 kandidata, od kojih je 201 ispunio uslove za upis. Ispod crte su, naglasio je on, ostala četiri kandidata iako su i oni položili prijemni ispit, ali su studijski programi za koje su konkurisali popunjeni.

– Očekivali smo da će u drugom roku papire za upis predati bar 300 kandidata, međutim, to se nije desilo, tako da će mnogi fakulteti i ove godine izaći sa trećim upisnim rokom. Ostalo je još 660 slobodnih mjesta. U svakom slučaju, vjerujem da će u novoj akademskoj godini, kada se podvuče crta, biti za nijansu više brucoša u odnosu na lani – rekao je Kulić. Dodao je da je Univerzitet zatražio od Vlade RS proširenje liste za 60 mjesta na medicini.

– U pitanju su kandidati koji su položili prijemni ispit i vjerujem da proširenje liste neće biti sporno – kazao je Kulić.

Sastanak

Univerzitet u Istočnom Sarajevu juče su posjetili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, gdje su se sa rektorom Milanom Kulićem dogovorili da će Vlada obezbijediti 12 miliona KM za izgradnju nove zgrade Rektorata.

– Srpska se u kontinuitetu kvalitetno bavi pitanjem obrazovanja, posebno visokim obrazovanjem – rekao je Dodik i dodao da je postojanje ovog univerziteta od strateškog značaja.

 

 

Ostavite komentar: