Evidentno prisustvo pasa lutalica: Učestali pozivi građana koji traže zaštitu

Nisu samo lutalice napadale Prijedorčane svakog mjeseca. Bilo je i vlasničkih pasa koji nisu bili na uzici ili imali brnjicu.

“Treba ih kažnjavati ako namjerno puste pse, normalno, jer je to za djecu rizično, za svakoga je, a kamoli za djecu. Mislim da treba raditi da se preduzimaju mjere odnosno kultura čuvanja. Treba da budu odgovorni ako već hoće da ih imaju. Ja sam za brnjice za ove pse koji se smatraju opasnim jer nijedan pas nije opasan osim ako ga vlasnik takvim ne učini za ove malo veće rase”, kažu Prijedorčani.

U Kinološkom društvu Prijedor podsjećaju na propise kojih se vlasnici kućnih ljubimaca moraju pridržavati, bez obzira na to da li ljubimca drže u dvorištu ili ga izvode na javne površine. Ukoliko je pas u drvorištu, obaveza vlasnika je da na ulazu istakne tablu upozorenja.

“Svaki vlasnik ne bi trebao psa da izvodi u šetnju bez povoca sad što se tiče zaštitne korpe moje mišljenje je dok god se ne rješi problem nema svrhe da vlasnički psi koji su na povodcu nose korpe zato što se može desiti da budu u pitanju izuzetno vrijedne jedinke, psi koji idu na izložbe i u slučaju da budu napadnuti od pasa lutalica ne mogu da se odbrane zadobiju ožiljke i njihova izložbena karijera je završena”, izjavio je Mladen Goronjić, predsjednik Kinološkog društva Prijedor.

Deset napada pasa ove godine je previše. Zbog toga su sastanak održali predstavnici policije, inspekcija, lovaca, Udruženja za zaštitu životinja i Komunalnog preduzeća. Složili su se da treba poboljšati kontrolu držanja i izvođenja pasa. Razgovarali su i o sankcijama koje su predviđene zakonom.

“Kada se odnosi na držanje odnosno nedzor nad opasnim životinjama koje mogu da povrijede i ili dovedu u opasnost građene. U to slučaju je propisana novčana kazna od 300 do 900 KM takođe kazne za fizička lica jesu od 300 do 900 KM za lica koja vode životinju bez povoca ili zaštitne korpe”, istakao je Danijel Muzička, komandir Policijske stanice Prijedor I.

Školska godina je počela, pa je i više djece u gradu. Iz Policijske uprave apeluju na vlasnike da poštuju propise i ne izlaze sa psima bez povoca i brnjice.

Ostavite komentar: