Episkop Fotije: Svako treba da posti

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je danas da svako treba da posti, koliko god je to moguće, makar i jedan dan sedmično, ali da kontinuitet posta mora biti prisutan.

Episkop Fotije služio je danas u Dvorovima, u Hramu Svetog velikomučenika Prokopija, gdje ga je dočekao veliki broj vjernika sa svojim sveštenicima, a hram je bio ispunjen do posljednjeg mjesta i ugrijan ljubavlju parohijana sa parohija dvorovljanskih.

Vladika je besjedio o postu, o njegovoj istorijskoj pozadini, a zatim vjernicima približio koji su to tipici posta, te posebno naglasio da je potrebno, prije svega, sa svojim parohijskim sveštenikom ili duhovnikom pričati o tome kako postiti i postupati onda po njegovim blagoslovima.

Govoreći o stanju u društvu, episkop Fotije je rekao da ljudi moraju biti svjesni da je Crkva ta koja ih jedina vodi na pravi put.

Današnjoj svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

Za pravoslavne vjernike sutra će početi višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 24. aprila.

Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vjernici slave uvijek u nedjelju punog mjeseca poslije proljećne ravnodnevnice.

 

 

Ostavite komentar: