Epidemiolozi tvrde: Ne prijeti epidemija majmunskih boginja

Nije nemoguće da se virus majmunskih boginja unese u Srbiju i Republiku Srpsku, ali je mala vjerovatnoća da bi došlo do većeg širenja, uglavnom bi to bili sporadični slučajevi, rekao je epidemiolog iz Srbije Zoran Radovanović.

Radovanović, koji je pola vijeka bio član tima u bivšoj Jugoslaviji koji je na prvoj liniji vodio borbu protiv velikih boginja (variola vera), objasnio je da je riječ o sasvim drugačijoj bolesti koja se mnogo teže prenosi i da je pomalo čudno zašto su se baš sada pojavile u čak 16 zemalja na tri kontinenta.

“Većina zaraženih su homoseksualci. Bolest se prenosi seksualnim putem, odnosno bliskim kontaktom. Može da se prenese i konzumiranjem mesa zaraženih životinja, ali i kapljičnim putem. Primjera radi, sobarica može da se zarazi dok mijenja posteljinu zaraženog”, rekao je Radovanović za “Glas Srpske”.

Radovanović naglasio je da se majmunske boginje ne prenose vazduhom kao virus korona, ali da su higijenske mjere prevencija na prvom mjestu.

Postoje, kaže, dva soja ovog virusa, zapadnoafrički, blaži i centralnoafrički od koga je smrtnost veća, a vjeruje se da trenutno u civilizaciji cirkuliše taj blaži soj.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić-Vukmir pojasnila je da inkubacije obično iznosi od šest do 16 dana, ali može biti i u rasponu od pet do 21 dan.

Prema njenim riječima, prvih pet dana bolest se ispoljava kao groznica, jaka glavobolja, otečeni limfni čvorovi, bol u leđima i izrazita slabost, a kožni osip obično počinje jedan do tri dana nakon početka groznice.

“Uglavnom se pojavljuje na licu i ekstremitetima. Može se pojaviti i u ustima, a svaki treći oboljeli ima osip i na genitalijama. Simptomi obično traju od 14 do 21 dan”, navela je Rodić-Vukmir.

Radovanović i Rodić-Vukmir su saglasni da vakcina protiv velikih boginja štiti i od majmunskih.

Prisustvo majmunskih boginja juče je potvrđeno i u Sloveniji, do sada su prijavljeni slučajevi u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Belgiji, Španiji, Švedskoj, dok su endemski prisutne u pojedinim afričkim zemljama.

Ostavite komentar: