Dvije godine bez brzog voza: Ko (ne) obnavlja željezničku vezu Banjaluke i Sarajeva

Do sada je opravdanje bila korona, ali brzi vozovi na relaciji Sarajevo – Banjaluka i Sarajevo – Bihać ne saobraćaju ni nakon što je vrijeme pandemije iza nas.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske ukazuju da nije do njih, već do druge strane u Sarajevu.

“U prethodnom periodu saobraćao je voz na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo, ali su Željeznice FBiH odustale od ove linije o čemu su obavijestile Željeznice RS”, navode za BL portal iz ovog Ministarstva.

Putnicima nedostaju talgo vozovi koji su zbog cjelokupnog dojma ostavljali značajno drugačiji utisak od ostalih kojima se, inače, putuje u unutrašnjem željezničkom saobraćaju. Bilo da se putovalo privatno ili poslom, recimo iz Banjaluke za Sarajevo i obrnuto, svojom udobnošću nekoliko godina su bili ozbiljna konkurencija autobusima i drugim prevoznim sredstvima. Možda i zato, iz Ministarstva saobraćaja napominju da će podržati sve dogovore željezničkih kompanija.

,,Uspostavljanje međuentitetskih vozova dogovaraju uprave kompanija „Željeznice Republike Srpske” a.d. Doboj i JP Željeznice FBiH, a u skladu sa analizama broja putnika, ekonomske isplativosti i slično”, podvlače iz Ministarstva.

Iz Željeznica Republike Srpske za BL portal ipak tvrde da odluke o vraćanju ovih linija na kraju donose Vlade oba entiteta. Smatraju da je od izuzetne važnosti da se u obzir uzme i pitanje migranata kada Vlade budu donosile buduće odluke.

,,Značajno je napomenuti da su se Željeznice Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, u prethodnom periodu svakodnevno suočavale sa velikim prilivom migranata koji su se tokom svog puta ka Zapadnoj Evropi, mijenjajući različite vidove transporta često zadržavali na staničnim mjestima, prenoćište tražili u napuštenim vagonima i željezničkim objektima, praveći materijalnu štetu, a nečesto napadali i uznemiravali  željezničko osoblje i putnike”, navode iz Željeznica Republike Srpske.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske je u martu 2020. godine u cilјu prevencije, zaštite i kontrole širenja korona virusa donijela odluku o otkazivanju saobraćanja međuentitetskih brzih vozova na relaciji Sarajevo – Banja Luka – Sarajevo i Sarajevo – Bihać – Sarajevo.

Prethodno su Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine privremeno obustavile međuentitetski saobraćaj.

Ove linije su bile uvedene početkom avgusta 2017. godine.

Željka Pavlović, BL portal

Ostavite komentar: