Dugoročna prognoza za ljeto: U BiH se očekuju temperature više od prosjeka

12.05.2022. | 20:57

Meteorološki servis “Severe Veter” objavio je prvu dugoročnu prognozu za nadolazeće ljeto u Evropi.

Period prognoze na koje se SV fokusirao je jun, jul i avgust. Prema njihovim prognozama čini se da nas čeka jako vruće i suvo ljeto.

ECMWF model se često naziva najpouzdanijim modelom u kategoriji dugoročnih prognoza. Iako dugoročne prognoze, posebno one koje se odnose na period od nekoliko mjeseci unaprijed, nisu potpuno pouzdane, ali ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti.

U cijeloj južnoj i centralnoj Evropi očekuje se iznadprosječno toplo vrijeme, dok se na sjeveru Evrope očekuju temperature blizu prosjeka, možda nešto niže. To će područje biti pod uticajem sistema niskog pritiska. Na većem dijelu kontinenta ipak se očekuje puno toplije vrijeme od uobičajenog za ljeto.

Prema ECMWF modelu, u BiH kao i u Hrvatskoj se tokom cijelog ljeta očekuju puno više temperature od prosjeka, i to između jedan i dva stepena više.

Što se tiče količine padavina, širom Evrope očekuje se puno manje od prosjeka, osim na sjeveru kontinenta.

UKMO model je model meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva. I prema tom modelu Evropa će imati toplije od uobičajenih uslova na većem dijelu kontinenta.

I prema ovom modelu BiH očekuju iznadprosječne temperature, i to između 0.5 i jedan stepen. Očekuje se i oko 40-50 odsto manje padavina od prosjeka.

Treći model, CFSv2 je glavni sjevernoamerički model dugog dometa. Ovaj model za Evropu daje nešto drugačiju prognozu od prethodna dva modela.

Nad srednjom i sjevernom Evropom predviđa se viši pritisak, a na zapadu potencijalno nizak, prenosi Avaz. Globalne temperature vazdušne mase su naravno toplije od normalnih u većem dijelu sjeverne hemisfere.

I ovaj model predviđa veća temperaturna odstupanja od prosjeka u BiH i Hrvatskoj, između jedan i dva stepena.