Drastično povećanje cijene! Pelene za odrasle u Srpskoj 24 marke skuplje

Išla sam da ovjerim nalog za pelene i šokirala se kada su mi saopštili koliko su poskupjele. Tako za BL portal kaže Bobana Miljević, majka djeteta sa poteškoćama u razvoju, kojem su pelene potrebne svakog dana. Sa nekadašnjih 17 maraka, pelene za odrasle pod nazivom ,,Seni“ stigle su do 41 marku, a to je, tvrdi Bobana, za njihov budžet previše.

Bobana priznaje da preko Fonda zdravstvenog osiguranja može dobiti i besplatne pelene drugog proizvođača, ali je, kako kaže, problem u tome što nisu dovoljno kvalitetne.

,,Te koje nam nude besplatno imaju malu moć upijanja, tačnije, samo jednu kap. To je kao celofan, ne mogu izdržati ni jednu nuždu, sve prođe. Zbog toga smo tražili  i uspjeli da bar ove kvalitetnije idu na tromjesečnom nivou i da dobijamo dobre pelene, ali uz doplatu. Zašto su ovoliko poskupjele, ne znam, ali zaista nije u redu, jer nam je lična invalidnina i tuđa njega godinama ista“ priča Bobana.

U zavisnosti od veličine i moći upijanja, cijena jedne ,,Seni“ pelene je od 0,80 do 1,20 KM, potvrdili su BL portalu  u jednoj banjalučkoj apoteci.

Ni iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ne objašnjavaju zbog čega su pelene koje se dobijaju uz doplatu tako drastično poskupjele, ali napominju da analiziraju stanje na tržištu i pregovaraju sa dobavljačima medicinskih sredstava, kako bi uskladili cijene. Podsjećaju da određeni osiguranici imaju pravo na 80 pelena mjesečno o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i da je ranije omogućeno da osiguranici podižu pelene u količini za tri mjeseca.

“Kada je riječ o cijeni pelena za odrasle, ovo medicinsko sredstvo finansiramo po cijeni od 0,68 KM po komadu, koja je definisana u Cjenovniku. Sve apoteke koje imaju ugovor sa FZO RS su obavezne da imaju pelene za odrasle po toj cijeni i da osiguranika informišu o tome. Ukoliko osiguranik želi pelenu nekog drugog proizvođača koja je veća od cijene koju pokriva Fond, ostavljena je mogućnost da može da doplati razliku”, kažu u Fondu.

Takav dogovor Fond je još prije tri godine postigao sa predstavnicima desetak udruženja porodica pacijenata kojima je ovo medicinsko sredstvo neophodno. Dogovor je postignut nakon što su se porodice pobunile što je tada više od 1.200 najtežih bolesnika i osoba sa invaliditetom u Srpskoj, među kojima je bilo i 89 djece, dobijalo na recept tanke i skoro neupotrebljive pelene uvezene iz Albanije i Italije.

Željka Pavlović, BL portal

 

 

 

 

Ostavite komentar: