Donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” 22. decembra: Cilj izgradnja dnevnih centara za djecu u Banjaluci i Trebinju

Izgradnja dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju misija je tradicionalne humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” koja će desetu godinu zaredom okupiti humana srca, a podršku na putu ka to­m cilju umjetničkim performansima pružiće i mladi talenti iz cijele Republike Srpske.

Jubilarno donatorsko veče, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, biće održano 22. decembra u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci, a partneri predsjednice i ove godine biće mladi umjetnici koji će svojim nastupima motivisati građane da pomognu njihovim drugarima.

U kabinetu predsjednice ističu da je izgradnja dnevnih centara u dva grada značajan iskorak ka obezbjeđivanju sistemskog pristupa u pomoći, prvenstveno djeci i njihovim porodicama koje, na bilo koji način, nisu integrisane u redovan sistem kako bi svaka osoba dobila priliku za maksimalni razvoj svojih sposobnosti i kapaciteta.

– Ovo je direktna podrška roditeljima i porodicama koje nisu u mogućnosti da obezbijede adekvatno staranje za svoju djecu prije ili poslije nastave, kao i tokom zimskog i ljetnog raspusta – naveli su u kabinetu predsjednice za “Glas Srpske”.

Savjetnik direktora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Snježana Novaković-Bursać ističe da Srpska ovom humanitarnom akcijom djelima dokazuje ljubav prema najmlađima, dodajući da prikupljena sredstva jesu bitna, ali je takođe bitno što kroz akciju izražavamo zajedništvo i solidarnost.

– Humanitarna akcija je onaj korak više koji nam omogućava da ostvarimo ono što nam nedostaje, a što redovnim aktivnostima do sada nismo uspjeli. Zahvaljujući humanosti građana i institucija RS i Srbije prošle godine smo kupili opremu za robotski potpomognutu rehabilitaciju mališana, čime je naš zdravstveni sistem napravio značajan iskorak. Međutim, još značajniji je svaki pojedinačni rezultat djeteta kome je ta oprema namijenjena – istakla je Novaković-Bursać. Ona je podsjetila da je zahvaljujući ovoj akciji izgrađena i Roditeljska kuća, čime je sistemski riješen smještaj roditelja i djece oboljele od malignih bolesti koja se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru RS, te osnovan Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

U okviru humanitarne akcije, u decembru će biti aktivan i “m:tel” humanitarni broj 1411, a svi koji žele moći će da pozivom na ovaj broj doniraju jednu marku. Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.

Prethodne donatorske večeri
  • 2010. – za djecu oboljelu od malignih bolesti – 300.000 KM
  • 2011. – za djecu sa poteškoćama u razvoju – 550.000 KM
  • 2012. – za djecu oboljelu od dijabetesa melitusa tipa jedan – 700.000 KM
  • 2013. – za djecu sa autizmom – 607.000 KM
  • 2014. – za izgradnju Roditeljske kuće – 850.000 KM
  • 2015. – za djecu sa rijetkim oboljenjima – 825.118 KM
  • 2016. – za Centar “Za majku i dijete” 1,31 – milion KM
  • 2017.  – za Fond solidarnosti – 1,36 miliona KM
  • 2018. – za robotski potpomognutu rehabilitaciju – 1,51 milion KM

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: