Donacija Francuske: Terensko vozilo za pomoć u zaštiti Nacionalnog parka “Sutjeska”

29.01.2021. | 14:47

Ambasador Francuske u BiH Kristin Tudik danas je na Tjentištu predala terensko vozilo “nisan iks-trejl” direktoru Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejanu Pavloviću, koje će se koristiti za potrebe rendžerske službe, a posebno za očuvanje i istraživanje prašume Perućica.

Ambasadorka Tudik rekla je da su odlučili da poklone vozilo najstarijem nacionalnom parku u BiH da bi podržali njegovu misiju zaštite i očuvanja jedinstvenog prirodnog blaga.

“Ovo je priroda koja je veoma bogata i lijepa i koja bi zanimala i naše naučnike. Zato mislim da bi i francuski parkovi sasvim sigurno bili zainteresovani da ostvare saradnju sa Nacionalnim parkom ‘Sutjeska’, a ja sam tu, ukoliko takve inicijative bude iz ‘Sutjeske’, da se potrudim da do toga i dođe”, rekla je Tudikova.

Ona je navela da Francuska ima veoma lijepu prirodu i da je zaštita okoline njihova svakodnevna borba u kojoj su veoma stručni.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović zahvalio je francuskoj Ambasadi, što je, kako je naveo, pored svih republičkih i ustanova sa nivoa BiH, izabrala baš ovaj park.

“Ovo vozilo biće dodijeljeno sektoru zaštite, prvenstveno za obilazak i kontrolu prašume Perućica”, rekao je Pavlović.

Pavlović je sa Tudikovom obišao i novoizgrađeni Centar za naučno istraživanje i ekologiju, a zahvaljujući doniranom vozilu, budućim korisnicima ovog centra- studentima i mladim naučnicima, biće dostupniji lokaliteti namijenjeni istraživanju.

U Nacionalnom parku “Sutjeska” u toku je i renoviranje Omladinskog centra, koji bi, kako je rekao Pavlović, trebalo da bude završen za dva do tri mjeseca.