Dom zdravlja Konjic ostaje bez ljekara: Najavili otkaze zbog neisplaćenih plata

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, podružnica Opšta bolnica i Dom zdravlja Konjic uputili su saopštenje za javnost koje se tiče najavljenog otkaza ljekara u ovim medicinskim ustanovama.

“Danas su radnici, naše kolege ljekari koji pripadaju Domu zdravlja Konjic uručili obavijest poslodavcu i osnivaču ustanove o planiranom Otkazu ugovora o radu koji je planiran nakon 15.12.2021 godine, kada se navršava tačno dva mjeseca od blokade računa ove zdravstvene ustanove i neisplate zarađenih plata za period avgust-novembar tekuće godine.

Nedopustivo je ponašanje menadžmenta obje ustanove koji dva mjeseca ‘pokušava’ riješiti ovu situaciju na uštrb radnika, koristeći njihovo strpljenje, i dovodi ih do ovakvog očajničkog čina, da su radnici jedne javno zdravstvene ustanove prisiljeni uručivati Otkaz ugovora o radu nakon dva mjeseca agonije i četiri neisplaćene plate, a da se u javnosti šalje slika da menadžment s ovakvim stanjem u koje su dovedeni radnici nema nikakve veze”, navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata dodaju da su njihovi predstavnici u HNK Podružnica Opšta bolnica i Dom zdravlja Konjic posljednjih nekoliko dana imali sastanke s menadžmentom obje ustanove tokom kojeg se razgovaralo o problemu deblokade računa obje ustanove te mogućim rješenjima.

“Menadžment nije mogao dati definitivan odgovor na pitanje kada bi do deblokade moglo doći. Razumijemo da menadžmentu nije lako, ali problem neuplate doprinosa seže u 2007/2008 godinu i sramotno je da se do sada nije učinilo ništa na rješavanju tog problema, a i ako se činilo očigledno nije dalo rezultate jer inače do ove blokade ne bi ni došlo. Želimo se da se menadžment ustanove Doma zdravlja i Opšte bolnice, pa i osnivači, uključe u rješavanje ovog problema, da to ne ostane na praznim obećanjima, nego i konkretnim prijedlozima i sprovošenjem tih prijedloga. Nadamo se da će se svi odgovorni uključiti u ovo i da neće dozvoliti da dođe do kolapsa kako primarne tako i sekundarne zdravstvene zaštite opštine Konjic”, istaknuto je u saopštenju.

U zaključku su naveli kako podršku u ostvarivanju svojih prava imaju od svih kolega u HNK, kao i Federacije BiH te da će je iskoristiti kroz sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju.

Ostavite komentar: