“Dokaz da u BiH još nema te zrelosti”: Kopač istakao da BiH ne poštuje pravila organizacije čiji je član

Najveća sankcija za Bosnu i Hercegovinu (BiH) jeste upravo to što se dokazuje da ona ne može da poštuje pravila međunarodne organizacije u koju se učlanila, a želi u EU, izjavio je danas Janez Kopač, direktor Sekretarijata energetske zajednice EU i zemalja jugoistočne Evrope.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Kopač se osvrnuo na to što Federacija BiH nastavlja sa izgradnjom Bloka 7 termoelektrane u Tuzli uprkos protivljenju Energetske zajednice čija je i sama članica.

“To svakako dokazuje da u BiH još nema te zrelosti. Građani Bosne i Hercegovine moraju da razumiju da ih niko spolja neće pritiskati ili kažnjavati ako se ne promjene, nego se promjene moraju dogođati iznutra, u samoj zemlji“, ukazao je Kopač.

Iz Elektroprivrede BiH 21. oktobra je saopšteno da je zemljište na kojem će se graditi Blok 7 termoelektrane Tuzla skoro u potpunosti spremno za predaju kineskom investitoru.

Blok 7 će biti finansiran kreditom od 641 miliona evra koji je obezbjedila kineska uvozno-izvozna banka Eksim. Garanciju za kredit, uprkos protivljenju Energetske zajednice, prošle godine je dao Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH.Ostavite komentar: