Dođite na pregled: UKC obilježava Svjetski dan borbe protiv gojaznosti

04.03.2024. | 13:39

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je danas, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti, da je to bolest koja može izazvati veoma teške posljedice, a ponekad i smrtni ishod.

Đajić je rekao novinarima u Banjaluci da se UKC, osim liječenja pacijenata veoma kompleksnim metodama i skupim lijekovima, bavi i prevencijom različitih oboljenja.

On je zahvalio saradnicima za organizaciju obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti, ističući da će UKC nastaviti da unapređuje zdravstveni sistem Republike Srpske.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić podržao je današnju aktivnost UKC-a, ističući da je gojaznost pošast koja je zahvatila prije svega zapadni svijet, a polako zahvata i ove prostore.

“Čestitam kolegi Vladi Đajiću što je sa svoje strane podržao ove aktivnosti i što brojnim procedurama koje je uveo u zadnje vrijeme, uključujući i barijatrijsku hirurgiju, daje značajan doprinos da se takva operacija radi i ovdje”, rekao je Škrbić.

On je ukazao na epidemiju gojaznosti, odnosno loših navika života, loših principa ishrane i da je neophodno ozbiljno posvetiti se mlađima.

Škrbić je rekao da će trećina predškolske djece u Srpskoj, ako nastave ovakvim tempom, sigurno biti gojazne osobe u odraslom dobu.

“Roditeljima i onima koji rade u predškolskom i osnovnom obrazovanju morala bi da ide poruka da će morati više pažnje posvetiti pravilnim principima ishrane i prevenciji kako ne bismo došli u situaciju da nacija bude pretila, gojazna i kako posljedice toga ne bi bile brojni kardio-vaskularni i metabolički poremećaji kojima smo danas svjedoci”, rekao je Škrbić.

On je naveo da je to, prije svega, dijabetes i kardiovaskularne bolesti koje odnose najveći broj žrtava i dodao da je potrebno više se pozabaviti zdravim stilovima života, zdravo i ishranom.

Šef Odjeljenja endokrinologije Klinike za unutrašnje bolesti Mirjana Bojić rekla je da se hirurškim tretmanom gojaznosti UKC Republike Srpske približio ili je gotovo isti kao svi svjetski centri koji se bave ovom problematikom.

Ona je rekla da se ove godine prvi put obilježava Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti, dodavši da je moto obilježavanja “Pričajmo o gojaznosti bez predrasuda i osuđivanja”.

Bojićeva je naglasila da se gojaznost ne može okarakterisati kao bolest odmah, nego kao stanje koje se može razviti u bolest, a kada se razvije u bolest onda utiče na svaki segment organizma.

Ona je navela da se problem gojaznosti može riješiti izmjenom načina ishrane i povećanjem fizičke aktivnosti.

“Čitav tim endokrinologije želi da omogući najadekvatnije i najbolje liječenje za one koji su oboljeli od gojaznosti, ali isto tako i stanja na koje možemo uticati savjetima i načinom obrade pacijenta, da se ne dođe do hirurga koje smo dobili sad u timu”, rekla je Bojićeva.

Ona je dodala da je gojaznost možda još veća epidemija od dijabetesa, upravo zbog faktora na koje se može uticati.

Medicinski profesionalci na UKC danas su zainteresovanim građanima povodom Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti mjerili tjelesnu visinu i težinu, obim struka, izračunavali indeks tjelesne mase, mjeriti šećer u krvi i krvni pritisak.

Iz UKC-a navode da je gojaznost bolest koja pogađa čitavo društvo, a broj gojaznih osoba je u stalnom porastu zbog čega se ovaj dan obilježava kako bi se skrenula pažnja o mogućnostima prevencije i liječenja.