Dobra vijest: Serum protiv ugriza zmije dostupan u KCUS

Doktor Rusmir Baljić, šef infektivne klinike KCUS-a, objavio je informaciju da je serum protiv ugriza zmije ponovo dostupan u ovom gradu, i to u dovoljnim količinama.

Nakon što su prethodno iz Hitne pomoći upozorili da u BiH, ali i regiji vlada nestašica antiviperinum seruma odnosno seruma protiv ugriza zmije te uputili apel građanima da budu oprezni prilikom kretanja u prirodi, određene količine su ipak nabavljene.

Dr. Baljić je na Fjsebuku napisao: “Serum antiviperinum (serum protiv ugriza zmije) je ponovo na raspolaganju u dovoljnim količinama u Sarajevu. Ovo naravno ne znači da trebamo biti manje oprezni prilikom izleta i planinarenja”.

Čini se da je pritisak javnosti na nadležne urodio plodom, jer su nakon objave apela Hitne pomoći ipak uspjeli nabaviti, kako je Baljić kazao, dovoljnu količinu protivotrova.

Vakcine su najvjerovatnije kupljene od Instituta Torlak u Beogradu s obzirom na to da su predstavnici entitetskih zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva civilnih poslova nedavno održali sastanak sa predstavnicima srpskog instituta upravo kako bi se dogovorili o količini seruma koji će proizvesti za BiH.

Problem sa nestašicom seruma je taj što je skup, a kratkog roka trajanja zbog čega nije mnogo isplativo praviti ga, pogotovo u Bosni i Hercegovini gdje je poskok, zmija čiji se otrov koristi za pravljenje seruma, zaštićena vrsta.

Amir Zahirović, profesor s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu ranije je kazao kako se u većini slučajeva dešavaju ugrizi ekstremiteta (noge ili ruke) zbog čega obuća treba biti kvalitetna i duboka te da ni u kojem slučaju ne bi trebali reagovati panično jer i zmije bježe od čovjeka te napadaju kad se prepadnu.

Ostavite komentar: