Djelo slikara i vajara iz Banjaluke: Spomenik blaženopočivšeg patrijaha srpskog Pavla krasi Pale

Spomenik blaženopočivšeg patrijaha srpskog Pavla, visok dva i po metra, postavljen je ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila na Palama.

Spomenik je djelo akademskog vajara i slikara Bojana Mikulića iz Banjaluke. Dar je paljanske kompanije “Stanišić” građanima ove lokalne zajednice povodom 25 godina postojanja i rada ove kompanije.

“Na ovaj skroman način želimo da zahvalimo sugrađanima za podršku koju su nam sve ove godine davali jer sam siguran da bez njih ne bismo bili ovdje gdje smo danas”, rekao je vlasnik kompanije Aco Stanišić Srni.

On je dodao da je namjera i da na ovaj način odaju počast velikom čovjeku, blaženopočivšem srpskog patrijahu Pavlu koga su za života mnogi nazivali “živim svecem”. Stanišić je napomenuo da je spomenik urađen u bronzi, da je težine oko 350 kilograma, a pravljen je u livnici “Janković” u Smederevu.

Osveštanje i otkrivanje spomenika biće upriličeno po protokolu i terminu koji odredi Mitropolija dabrobosanska. Juče se navršilo 106 godina od rođenja blaženopočivšeg patrijaha srpskog Pavla koji je bio omiljeni u narodu i za života smatran svetom, a čije su poruke i danas aktuelne.

Ostavite komentar: