“Djeci je mjesto u klupama”: I prosvjetari Srpske rekli šta misle o školskoj godini i koroni

Djeci je mjesto u školama, a učenje je proces koji se najbolje odvija među vršnjacima. Zbog toga je bitno i da djeca ponovo krenu u škole, a da mi budemo spremni za sve eventualne situacije koje mogu da se dese.

Tako na vijest da će nova školska godina u RS početi u klupama reaguje većina učitelja i nastavnika. Vjeruju da će se u nastavi snaći bez obzira na to što će im razredi biti prepolovljeni, a časovi biti skraćeni sa uobičajenih 45 na do 30 minuta.

“Sada ćemo raditi u grupama od po 15 učenika, što je dobro, jer organizovati nastavu za 15 učenika je idealno. U takvim grupama je dovoljno i 20 minuta da se svakom učeniku može objasniti i pokazati nešto. A ako budu potrebna i dodatna objašnjenja, i dalje imamo mogućnost da kontaktiramo preko Vajbera ili računara i ima načina da djeci objasnimo. Snalazićemo se u situaciji kakva jeste. Imali smo i časove po deset minuta na TV-u, pa smo opet neki nivo sadržaja uspijevali da usvojimo. Mislim da je važno da se djeca vrate u školu i socijalizuju, a sve drugo se može nadoknaditi”, kaže Zora Bojanić, učiteljica iz Banjaluke.

Kako ističe, nastavnici i učitelji se raduju povratku u školu i već se pripremaju za to, ali je to, svakako, najveća radost za djecu.

“Za djecu je bitno da pođu u školu i zbog psihološkog momenta. Od marta je prošlo dosta vremena, a djeca nisu naučila ni da toliko budu odsutna iz škole, niti da toliko vremena provode kod kuće, sa svega nekoliko drugova. Mislim da je sve ovo njima palo teže nego odraslima”, ističe ova učiteljica.

Slično ocjenjuje i Ivana Zečević, univerzitetska profesorka pedagoške i školske psihologije iz Banjaluke, te majka dva školarca.

“Podržavam odluku da se škole ponovo otvore. Koliko imam informacije, isto radi dosta obrazovnih sistema u svijetu. Generalno, to je bitno i dobro zbog napretka i razvoja djeteta, što je mnogo šire i od onog što podrazumijeva socijalizacija. Nastava koju smo imali u pandemiji je bila gašenje požara i ne doprinosi razvoju djeteta. Ako hoćemo da ona nešto i uče, potreban je bliži kontakt s nastavnicima. Osim toga, ovo je prilika da djeca uče i da brinu o svom zdravlju, što ne mogu naučiti tako što im samo govorimo da je bitno da nose maske i štite sebe i druge, kao što ne možete naučiti dijete da hoda, tako što ćemo mu to samo pričati, a ne pustiti da padne i sve ostalo. I djeca, kao i odrasli, moraju živjeti”, kaže profesorka Zečević.

Mnogi roditelji, svjesna je, strahuju da ni skraćena nastava nije zapravo prava nastava, ali ona smatra da to i ne mora da bude, već da nastavnici treba da budu neka vrsta konsultanata i motivatora djeci za učenje, te da se stvara nova vrsta odnosa među njima.

Ostavite komentar: