Đajić se zahvalio medicinskim sestrama: Zbog njih imamo uslugu na svjetskom nivou

12.05.2023. | 12:20

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da je kvalitet usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi na evropskom i svjetskom nivou zahvaljujući medicinskim sestrama.

“Želim da vam zahvalim za sve ijednu infuziju, injekciju, tabletu i vađenje krvi, za pristup i sve osmjehe koje medicinske sestre daju pacijentima bez čega kvalitet naših usluga ne bi bio ovakav kakav jeste danas – na evorpskom i svjetskom nivou”, rekao je Đajić novinarima u Banjaluci, čestitaju svim sestrama i tehničarima 12. maj – Međunarodni dan sestrinstva.

Glavna sestra na Klinici za očne bolesti Daliborka Kuzmanović rekla je da su medicinske sestre stub zdravstvenog sistema i podsjetila da osnovni atributi sestrinske profesije treba da budu humanost, znanje i lijepa riječ.

“Engleska bolničarka Folerns Najtingel bila je prva školovana medicinska sestra i ona je utrla put kojim moramo ići i raditi na sebi”, istakla je Kuzmanovićeva.

UKC Republike Srpske zapošljava 3.591 radnika, od kojih je 1.695 medicinskih sestara i tehničara.

Iz UKC-a ranije je saopšteno da je mnogo urađeno kada je riječ o edukaciji i afirmaciji sestrinskog kadra.

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se u znak sjećanja na datum rođenja engleske bolničarke Florens Najtingel koja je bila reformator sanitetske službe i osnivač prve škole za medicinske sestre.