Đaci griju stolicu za popravni ispit

Đaci koji nisu uspješno završili razred uveliko griju stolicu za popravni ispit koji će biti organizovan iduće sedmice, a i osnovcima i srednjoškolcima najveći bauk i dalje je matematika.

Potvrđuju to predsjednici aktiva direktora i osnovnih i srednjih škola, ističući za “Glas Srpske” da je u školama u toku pripremna nastava koja je za sve redovne đake besplatna.

S obzirom na to da je proteklu školsku godinu obilježila pandemija virusa korona i da su učenici lekcije savladavali onlajn ili na skraćenim časovima u grupama, u školama kažu da je manje đaka upućeno na popravni ispit, jer su nastavnici nastojali da iscrpe sve mogućnosti u ionako izazovnoj godini, pa su ponegdje i snižavali kriterijume.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola na području Šamca, Modriče, Pelagićeva, Donjeg Žabara i Vukosavlja Zorica Vasiljević rekla je da nema tačan broj učenika sa područja aktiva koji nisu uspješno završili razred, te da je u OŠ “Sutjeska” iz Modriče, u kojoj je direktor, na popravni ispit upućeno pet učenika.

– Oni su negativnu ocjenu zaradili iz matematike, istorije, njemačkog i engleskog jezika. U drugoj modričkoj školi nema nijednog đaka na popravnom, a i na području regije je slična situacija. Godina je bila izazovna i generalno u odnosu na neke davne godine mnogo manje učenika ide na popravni. Iscrpljuju se sve mogućnosti dopunske nastave kako bi đaci dobili barem prolazne ocjene – rekla je Vasiljevićeva.

U osnovnim školama na području Laktaša, Srpca, Gradiške i Prnjavora oko 30 učenika ide na popravni ispit.

– Osim matematike, s kojom muku muče uglavnom oni koji idu na popravni, u posljednje vrijeme đaci jedinice imaju i iz istorije i geografije – rekao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u ove četiri opštine Radoslav Savanović i dodao da je korona donekle snizila kriterijume u školama.

Za popravni ispit spremaju se i srednjoškolci na području banjalučke regije. Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Ljuban Bajić kazao je da je pripremna nastava u toku i da sve teče po planu.

– Manje je srednjoškolaca na popravnom, a i oni koji nisu uspješno završili školsku godinu uglavnom muku muče sa matematikom i eventualno nekim stručnim predmetom – rekao je Bajić.

Raspored

U školama kažu da se uveliko pripremaju za novu školsku godinu u nadi da će đaci u klupe sjesti 1. septembra i da će časovi trajati 45 minuta. Istakli su da je u toku pravljenje rasporeda za novu školsku godinu.

 

 

Ostavite komentar: