Delić: Sveti Vasilije Ostroški najsaborniji i najživlji svetac i čuvar srpskog identiteta

Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški je najsaborniji i najživlji svetac i čuvar srpskog identiteta, rekao je večeras akademik Jovan Delić.

Uoči međunarodnog naučnog skupa u Trebinju povodom 350 godina od upokojenja ovog velikog svetitelja, Delić je rekao novinarima da je Sveti Vasilije “započeo svoj život onda kada bi trebalo da ga je završio”.

“On je sa jedne strane čuvar našeg identiteta, jer je i za svog života bio onaj koji se lično borio ili inspirisao na borbu protiv unijaćenja ili islamizacije i protiv svakog neprijatelja”, rekao je Delić.

On je dodao da Sveti Vasilije izabrao Ostrog – mjesto čiji je arhitekta sami Bog.

“Te velike arhitekte – Sveti Vasilije i Gospod Bog stvorili su jedan od najljepših manastira i najsabornijih mjesta”, istakao je Delić.

U pozdravnoj riječi na međunarodnom skupu, Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je da je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški izabrao Hrista za svoj put i metod.

“Kad dođemo u pećinu pod Ostrogom gdje se nalaze mošti Svetog Vasilija osjećamo da tu leži neko ko je istinski i svim svojim bićem volio Boga i volio bližnjeg. Tu kad uđemo osjećamo se kao da smo ušli u Hristov grob na Veliku subotu. Duša osjeti mir velikosubotnji, a srce osjeti radost nastupajuće Pashe Gospodnje”, istakao je vladika Dimitrije.

U okviru naučnog skupa “Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja”, koji je počeo juče u Manastiru Ostrog, večeras je u Kulturnom centru u Trebinju održana posljednja sesija skupa o temi “Svetost”.

Na sesisiji su, osim akademika Delića, govorili magistar Željko Vujadinović, docent Dušan Krcunović i protojerej-stavrofor Slobodan Boban Jokić.

Za naučni skup prijavljeno je 55 referata.

Ostavite komentar: