Delegacija SZO danas u posjeti UKC RS u Banjaluci

Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije u okviru posjete misije iz Kopenhagena /Kancelarija za Evropski region SZO posjetiće danas Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Članovi ove delegacije razgovaraće sa direktotom UKC-a Vladom Đajićem i rukovodstvom ove zdravstvene ustanove, te će posjetiti Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane, saopšteno je uz UKC-a.

Kancelarija SZO za BiH je početkom pandemije virusa korona na prostorima Balkana, prepoznala značaj i kapacitet Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, kao i projekta koji su UKC i ova klinika razvili sa Klinikom “Mejo”, te ga je podržala i sprovodi ga na prostoru zapadnog Balkana.

K- linika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a jedina je organizaciona jedinica na prostoru BiH koja zbrinjava najteže i kritično oboljele nehirurške pacijente, te se izdvaja po savremenom prostoru, najmodernijoj opremi i izuzetno stručnom kadru koje rezultira svjetskim rezultati – navodi se u saopštenju.

Od početka pandemije do današnjeg dana, dodaje se, u ovoj klinici je liječeno 155 kritično oboljelih pacijenata, a od tog broja uspješno su odvojena od respiratora 73 pacijenta. Stopa preživljavanja je oko 50 odsto što je više nego odličan procenat izlječenja u poređenju sa svjetskim zdravstvenim centrima.

U Klinici za infektivne bolesti UKC-a od početka pandemije izazvane virusom korona do danas je pregledan 7.051 pacijent. Liječeno je ukupno 1 355 pacijenata. U istom periodu otpušteno je odnosno izliječen je ukupno 1.181 pacijent.

U delegaciji SZO biće šeF Kancelarije SZO za BiH Viktor Olšavski te Fabio Skano, šef Misije Evropske kancelarije SZO u svojstvu specijalnog savjetnika Regionalnog direktora SZO za Evropski Region Hansa Klugea.

 

 

Ostavite komentar: