“Dani zime na Kozari”: Održan ski kup za učenike osnovnih i srednjih škola

28.01.2023. | 13:27

Na Kozari je danas održan skijaški kup za učenike osnovnih i srednjih škola u okviru manifestacije “Dani zime na Kozari”, a planinari su prošli snježnim stazama planine.

Skijaški kup, koji je okupio 52 učesnika, organizovalo je Planinarsko-skijaško društvo “LJubijski rudar”.

U šetnji od podnožja planine preko Zečijeg kamena i Benkovca učestvovalo je oko 80 planinara, uglavnom članova planinarskih društava iz potkozarskih opština.

Predsjednik Kluba ekstremnih sportova “Albatros” Draško Anđelić potvrdio je Srni da su uslovi za planinarenje bili pravi zimski i da je to bio dodatnio izazov za učesnike.

“Neki su se prisjetili i ranijih vremena kada je snijega preko zime bilo više, a imali smo sreće da ovogodišnji `Dani zime na Kozari” budu pravi zimski”, rekao je Anđelić.

Sutra, drugog dana manifestacije “Dani zime na Kozari”, predviđeno je polaganje vijenaca u memorijalnoj zoni u 10.45 časova, svečano otvaranje manifestacije u 11.00 časova, a potom sportsko-zabavna takmičenja ekipa iz desetak opština i gradova potkozarske regije.

U period od 10.00 do 13.30 časova biće održano gastro-takmičenje u kojem će učestvovati 24 ekipe iz 15 opština i gradova Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Po kategorijama, nadmetaće se šest ekipa srednjih škola, 12 ekipa izviđača i planinara, te šest lovačkih udruženja.

Za sportska takmičenja u disciplinama na snijegu najavljeno je učešće osam ekipa.

U muzičko-zabavnom programu učestvuju etno grupa Udruženja žena “Jabuka” iz Kozarske Dubice, muške i ženske pjevačke grupe Kulturno-umjetničkog društva “Una” iz Novog Grada, pop-rok grupa “D Bećars” /The Bechars/ i di-džej Vladimir Zorić.

Ulaznica u Nacionalni park “Kozara” ujedno je i kartica za tombolu u kojoj će se u 15.00 časova dijeliti nagrade sponzora.

Cijena ulaznice je dvije KM, a za djecu do 15 godina ulaz je besplatan.

Za posjetioce manifestacije organizovan je autobuski prevoz iz Prijedora s polascima ispred gradskog stadiona od 9.00 do 10.00 časova.

Prevoz je besplatan, a radi lakšeg dolaska do Kozare u autobusu će se naplaćivati ulaz u Nacionalni park.

Pokrovitelj manifestacije je grad Prijedor, organizator prijedorska Turistička organizacija, a saorganizatori Nacionalni park “Kozara” i turističke organizacije Republike Srpske, grada Gradiška i opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica.

“Dani zime na Kozari” održavaju se 16. put.