Dani arhitekture Banja Luka 2019. od 13. do 19. maja

Istraživački centar za prostor sa ponosom predstavlja petu po redu manifestaciju ARCH-DAYS, dane arhitekture Banja Luka 2019. I ove godine manifestacija okuplja arhitekte iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, regiona i Evrope u periodu od 13. do 19. maja na različitim lokacijama u gradu.

Dani arhitekture Banja Luka je međunarodna arhitektonska manifestacija, jedna od najznačajnih u okruženju, a od 2014. godine kada je po prvi put organizovana pod okriljem Istraživačkog centra za prostor, okupilla je preko hiljadu posjetilaca i aktera. Dani arhitekture svake godine preispituju neku od aktuelnih tema, kontinuirano promišljaju izazove lokalnog i globalnog konteksta kroz iskustva najuticajjijijh protagonista današnjice koji postavljaju i pomjeraju granice u domenu arhitekture.

Pod nazivom Re:housing, dani arhitekture 2019, se bave temom stanovanja sa kritičkog, ali i inovativnog aspekta. Re:housing razmatra nove modele stanovanja –  nestandardne prostorne obrasce korišćenja i identifikacije – u odnosu na savremene trendove života i predviđanja urbanog i društvenog razvoja; promišlja multifunkcionalnost, razvojnu transformabilnost i prilagodljivost stambenih [fizičkih] prostora, dok istovremeno, preispituje značaj i suštinu stanovanja kao [emocionalnog, društvenog] procesa; redefiniše fizičke i imaginarne, ekonomske i kulturološke, tehnološke i društveno-odgovorne granice stanovanja; pomijera granice u načinu korišćenja, interpretacije i stvaranja stambenog prostora u širem smislu.

Manifestacija počinje u ponedjeljak, 13. maja, u Muzičkom paviljonu u 19 h otvaranjem izložbe „Stanovanje – Housing“. Utorak je rezervisan za promociju knjige „Budućnost stanovanja“ na istom mjestu i u isto vrijeme, dok u srijedu organizator priređuje Urbanu šetnju na temu „Moderna stambena arhitektura 1929-1941“. Na dan otvaranja počinje i sedmodnevna radionica „Small Scale Outdoor Living“ u prostorijama Istraživačkog centra za prostor a rezultati će biti prezentovani na simpozijuma dana arhitekture.

Kao kruna događaja u petak, 17. maja i subotu, 18. maja, mnogobrojni izazovi stanovanja će se razmatrati u okviru dvodnevnog simpozijuma ARCH-DAYS, na kojem će učesvovati predavači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Norveške, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Dvodnevna predavanja okupe najveći broj posjetioca u pozorišnoj sali Dvorane „Obilićevo“ gdje publika može da čuje najbolje protagoniste u oblasti arhtekture kroz predavanja i ostvari kontakt sa drugim akterima u građenju u opuštenoj atmosferi i uvijek dobrom raspoloženju.

Prvi dan simpozijuma, petak 17. maj, se završava druženjem na velikoj „Ruster“ žurci na poznatom Banjalučkom Molu na Vrbasu uz DJ -a.

Simpozijum će biti praćen mini sajmom kroz prezentacije privrednih subjekata koji svojim proizvodima i uslugama uslugama utiču na kvalitet stambenog prostora i prate savremene trendove u građevinarstvu. Privredni subjekti koji će predstaviti svoje proizvode i usluge su Orfej, Fundermax, Baldinistudio, Alumil, Xella, Austrotherm, Feal, Kolpa san, Kronospan, Knauf, Baumit, Velux, Splendor, Elgrad, GMP, Dako design, Elda Lux, i drugi.

U cilju daljeg promišljanja i angažovanja šire stručne javnosti u stvaranju vizije stanovanja kao procesa, raspisan je konkurs manifestacije ARCH-DAYS 2019 koji daje nagrade u tri kategorije:za najbolju ideju, najbolju realizaciju i studentski rad. Više o konkursu možete saznati na sajtu www.arch-days.com.

 

(BL PORTAL)

 

Ostavite komentar: