Danas su dva velika sveca: Za jednog se vjeruje da njegove mošti iscjeljuju

25.03.2024. | 09:48

Danas SPC i njeni vjernici slave Prepodobnog Simeona Novog Bogoslova. Ovaj bogonosni i veliki Otac Crkve rođen je u Galati Paflagonijskoj, vaspitan u Carigradu i uvršćen u dvorjane cara Vasilija i Konstantina Porfirorodnih.

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava pored Prepodobnog Simeona i Svetog Grigorija Dvojeslova.

Prepodobni Simeon Novi Bogoslov

Ostavi sve radi Hrista i povuče se u manastir. Podvizavao se pod rukovodstvom starca Simeona, potom bio iguman manastira svetog Mamanta i najzad otšelnik. Najveći bogoslov poslije svetog Grigorija Bogoslova. Osjećao blagodat u srcu svome.

Njegove su riječi prava duhovna i bogoslovska otkrovenja. Upokojio se 1032. godine. Vjeruje se da su njegove mošti čudotvorne.

Sveti Grigorije Dvojeslov

Sin senatora Gordijana, i sam potom bi senator i naealnik grada Rima. No čim mu se otac upokojio, on se preda duhovnom životu. Od svog velikog bogatstva sazida šest manastira u Siciliji i sedmi u samome Rimu u čast apostola Andreje, u kome se i on postriže. Silvija, majka njegova, takođe se zamonaši u jednom ženskom manastiru.

Po smrti pape Pelagija izabran bi Grigorije za papu. On bježaše od te časti i vlasti, i krijaše se po gorama i gudurama, no Gospod ga prokaza onima koji ga tražahu na taj način što se pojavi stub ognjen od zemlje do neba na onom mestu gdje se Grigorije krijaše. Biješe neobično milosrdan. Sav svoj dohodak upotrebljavaše na skloništa bijednih i na gostoprimstvo.

Često prizivaše bijedne ljude i služaše im oko trpeze. Bavio se i pisanjem korisnih knjiga. Dvojeslov, ili Sabesjednik, on se i naziva zato što je napisao knjigu pod tim imenom, u kojoj je iznio vrline i čudesa italijskih svetitelja. Sastavio je i svetu Liturgiju Pređeosvećenih Darova, koja se služi srijedom i petkom Časnoga posta. Njegov arhiđakon Petar viđao je goluba gdje leti iznad njegove glave kad je sjedio i pisao. Predstavio se Gospodu 604. godine.