Danas su Cvijeti, evo šta je dobro uraditi

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslaviće danas Cvijeti, praznik koji simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Jerusalim.

Cvijeti su pokretni praznik koji se slavi dan poslije Lazareve subote i Vrbice.

Hristos je u grad ušao jašući na magarcu, a narod ga je dočekao kao cara, prostirući ispred njega svoje haljine i grančice drveća i noseći u rukama grančice palme.

Ovim praznikom obilježava se posljednja nedjelja pred početak Isusovog stradanja, smrti i Vaskrsenja.

Stari običaj koji se i danas praktikuje je da se na taj dan okupe mladići i djevojke na raskršću ili kod crkve, nalože vatru i igraju i pjevaju dok ne počne služba u crkvi. Iako kažu, da se na veliki praznik ne radi, ipak je na Cvijeti valjalo posijati lan i kupus.

Cvjetonosnice su djevojke koje su se okupljale da bi brale, sušile i sadile cvijeće. Tako su nazivane jer su, odlazeći zorom na proplanke i u šume i vraćavši se u naselje, nosile svakovrsno ubrano cvijeće, kojim su se i kitile. Njihov odlazak i branje cvijeća su propraćeni pjesmom, te je pojava cvjetonosnica bila i živopisna, ljupka i mladalački razdragana proljećna svetkovina.

Na ovu nedjelju mjesec je pun. Vjerovalo se da tada ljudski um i vještine poseduju najveće moći. Zato je trebalo započinjati poslove i donijeti važne odluke.

Prema narodnom vjerovanju, onaj koji danas započne posao kojim želi sa uspjehom da se bavi, to će mu se i ostvariti. Zato nikako nemojte zaboraviti da se danas odvažite da započnete, šta god želite da radite uspješno do kraja godine.

Od praznika Cvijeti još sedam dana je do Uskrsa.

 

 

Ostavite komentar: